Lärarna ska inte vara några ”supernannys” utan pedagoger med uppgift att ge eleverna kunskap, skriver ledarskribenten Eva Franchell, som protesterar mot att näringslivets chefer i en artikel i Dagens Industri krävt respektfullt bemötande, uthållighet i arbetet, ordningsamhet och punktlighet av eleverna.
Helt normala krav som kan ställas på individer i ett väl fungerande samhälle. Och det är ju i skolan som man ska lära sig för olika situationer i samhället.
Har Eva Franchell någonsin besökt ett klassrum? Har hon tagit del av vad lärarna har att säga om disciplinproblem, om stök och bråk, om skolk, för sen ankomst, om elever som spelar spel i sina datorer eller pratar i mobiltelefoner mitt under en lektion?
Eva Franchell är klart ologisk i sin argumentation för mitt i hennes text noterar hon en intressant passus från Talis-undersökningen:
”I stället får de ta en massa skit. Ogiltig frånvaro, sen ankomst, glåpord och hot är vanligare i svenska skolor. Våra elever leder den internationella skolkligan ...”
Ja, det är det det handlar om. Med sådana disciplinproblem, med sådan oro i klassrummen är det helt omöjligt att bedriva en effektiv undervisning eller ägna sig åt väl utprövade pedagogiska metoder. Läraren talar för döva öron.
De elever som vill lära sig något får ingen studiero. Larmrapporter från skolans värld talar om elever som får sitta med hörselskydd för att överhuvudtaget kunna ägna sig åt det eleverna ska göra i skolan.
Lärarna ska utveckla sin undervisning, framhävs i Aftonbladets ledare. Det låter sig sägas, men kan den utvecklas i en kaotisk skolsal?
Det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn, inte lärarnas. Det kan vi hålla med om, men uppenbarligen brister det starkt i uppfostran hos många elever. Och många gånger talar lärarna inför döva öron när problemen tas upp med föräldrarna. De struntar med andra ord i vad som händer i skolan.
Rallarsvingarna från Eva Franchell missar det verkliga problemet därför att hon är förblindad i sin ideologiska uppfattning om friskolor. I många friskolor, Engelska skolan bland annat, är studieresultaten höga. Men där råder också ordning och reda. Det finns ett samband som Eva Franchell blundar för, därför att disciplin är något fult och farligt. De som drabbas värst av stöket i skolan är de svagpresterande, de som Eva Franchell säger sig värna.