Sticket: Utbildning: inte värt priset

Politik2011-03-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Lärarnas Riksförbund klagar på att medlemmarna inte belönas för väl utfört arbete. Ordförande Metta Fjelkner beskriver på DN Debatt (28/3) hur få av de kommuner där skolan gör bra ifrån sig har en löneökningstakt som överstiger rikssnittet. S-styrda Pajala är ett av undantagen (annars är moderatstyrda kommuner över tid bäst på att höja lärarlöner),

Att yrken som kräver högre utbildning överlag lönar sig relativt dåligt är inget nytt. Det talas mycket om att jobb utan krav på utbildning avlönas för bra i Sverige; relativt höga ingångslöner gör det svårt för till exempel unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Betydligt mindre sägs om att svenska arbetsgivare faktiskt får välutbildat folk tämligen billigt.

Snålheten gentemot lärare är bara ett utslag av detta. Hetsen att alla ska bli akademiker paras konstigt nog med ett visst akademikerförakt i samhället.

Ett exempel: Både Håkan Juholt och Carin Jämtin vill, som alla politiker numera, att fler svenskar ska utbilda sig mer och längre. Själva saknar de emellertid en akademisk examen. Och båda viftar de bort detta faktum som ett totalt irrelevant icke-problem. Akademiskt tillägnad kunskap gör varken till eller från om man frågar Socialdemokraternas nya partiledare och partisekreterare.

Särskilt mycket värt är tydligen inte högre utbildning - om man lämnar klichéerna och ser till praktiken.