Spåren var välpreparerade. Janne Josefsson stakade och stakade. Men något riktigt fäste fick han aldrig.
Det är klart att det förekommit och förekommer dopning inom skidvärden, precis som inom alla andra sporter. Men gamla storåkare – som Björn Dählie, Vladimir Smirnov och Manuela Di Centa – hängdes ut som fuskare, liksom svensken Lars Håland, samtidigt som det egentligen inte fanns bevis för någonting.
Visst var flera blodvärden anmärkningsvärt höga i Lahtis 1997. Men mätmetoden har av experterna dömts ut som icke tillförlitlig.
Svenska skidförbundets ordförande Niklas Carlsson gick kanske längst i kritiken mot programmet när han i P1-morgon kallade det för ”Hänt-Extra på tv”.
Kanske kan granskningen ändå föra något gått med sig?
I spåren efter reportaget har flera tidigare åkare, bland annat Per Elofsson, Vladimir Smirnov och Lars Håland, sagt att de vill att testerna från 90-talet ska offentliggöras. En bra idé.
Ännu bättre, och naturligare, vore det förstås om testresultaten aldrig hade varit hemliga för fler än åkarna själva och deras nationella skidförbund.
Sticket: Skiddåligt, SVT
SVT:s Uppdrag granskning har fått hård kritik efter sitt avslöjande om bloddopning inom skidsporten. Med all rätt.
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.