Anna-Karin Hatt (C), IT- och regionminister i Reinfeldts (M) nya lag, presenterade häromdagen sig och sin politiska vision med ett tal under rubriken "En digital agenda för Sverige".
Och mycket visioner blev det; om att "våga spänna bågen", "testa våra gränser" och "förmå oss att nå längre än vi annars skulle ha kunnat nå".
Till och med politiken ska kunna skötas via IT enligt ministern; en mindre bra idé, det finns ändå en poäng med politiska församlingar där politiker möts i en öppen och överblickbar debatt. Och Anna-Karin Hatts vision (ännu en) om "digitalt innanförskap", med IT "tillgänglig för alla, i hela landet, i alla våra livsskeden", låter nästan lite otrevlig. Räcker det inte med att vi sitter böjda över datorn på jobbet, i skolan och vid köksbordet?
Det är förvisso ingen lätt uppgift Anna-Karin Hatt har fått, som centerpartistisk utfyllnadsminister med oklart uppdrag. "Politiken kan göra underverk genom att vara navet i de viktiga processerna", säger hon hoppfullt. Men sanningen är att politiken spelat mindre roll för utvecklingen av ett informationssamhälle. Politiker är överhuvudtaget dåliga på att förutsäga framtiden och peka ut nästa boom eller teknologisprång. Det sköter marknaden bäst i fred.
För det nya statsrådet räckte det med ett enda tal för att visa att Sverige inte behöver någon IT-minister. Det är trots allt starkt jobbat.