"Vi måste hantera uppdraget med respekt - och ansvar!", skriver landstingsrådet Britt Westerlund (S) och gruppledaren Anders Öberg (S) i ett pressutskick. De gillar inte att Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson kritiserat att mycket tid vid senaste mötet i landstingsfullmäktige gick åt till information från Patientnämnden. Den informationen är viktig "för att man som politiker ska få nödvändig återkoppling på medborgarnas upplevelse av vården", står det i utskicket.
Men frågan är om medborgarna tycker det är ansvarsfullt att - för skattebetalarna - dyrbar tid går åt till dragningar av information som de folkvalda skulle kunna tillgodogöra sig i skriftlig form. Är det mer återkoppling från medborgarna S-politikerna vill ha finns annat att göra.
Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gett ut ett diskussionsunderlag, "Medborgardialog som del i styrprocessen", för hur man kan ta tillvara medborgarnas idéer och värderingar innan politiska beslut fattas. Erfarenheter visar enligt SKL att "medborgarna är mest intresserade att föra dialog om det finns tydlig koppling till resurser" - man vill vara med och bestämma om pengarna.
Politikers arvoden är ett område där folk i allmänhet säkert skulle ha en hel del åsikter. På landstingsfullmäktige förde Centerpartiet fram sitt förslag om en oberoende arvodeskommitté, i vilken medborgarintresset skulle få insyn och inflytande. Förslaget förlorade till förmån för att gruppledarna sinsemellan ska ta fram en överenskommelse om arvodesregler. Majoriteten fann att de förtroendevalda har både "kompetens" och "integritet" nog att hantera frågan.
Uppenbart är att många landstingspolitiker har stort förtroende för sig själva. Känner medborgarna likadant?