Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har tittat på vilken utdelning i lön olika högskoleutbildningar ger. Även på svensk arbetsmarknad, med sina sammanpressade lönenivåer, skiljer det sig åt.
Som exempel är den förväntade ingångslönen på första jobbet efter en ekonomexamen tiotusen kronor högre per månad, om studenten läst vid Handelshögskolan i Stockholm i stället för vid LTU i Luleå.
Orättvist kan de tycka, som gärna vill jämföra utbildningar efter kriterier som mängd lärarledd undervisning eller kursinnehåll. Då blir skillnaderna ofta små, eller kanske till och med till de mindre och mindre anrika lärosätenas fördel. Faktorer som tradition, höga krav, gott rykte, exklusivitet, kontaktnät och hög status är svårare att fånga upp i mätningar, men minst lika betydelsefulla när blivande studenter värderar och söker utbildningar.
Status lockar de duktigaste. Och utbildning handlar inte bara om att lära sig saker. Den fungerar även som ett signalsystem för arbetsgivaren att sortera ut och identifiera personer med ambitioner, arbetsförmåga och disciplin.
Bra utbildningar i både studenters och arbetsgivares ögon är helt enkelt de som lockar till sig bra studenter.