Sticket: Att äta kan vara livsfarligt

Sveriges restauranger ska allergisäkras.

Politik2008-08-20 09:20
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Organisationerna Astma- och allergiförbundet och Hotell- och restaurangföretagarna erbjuder snart certifiering av de restauranger som erbjuder "säker" mat.

En grannlaga, för att inte säga omöjlig, uppgift.

Kunskapen om allergier som framkallas av livsmedel är dålig. Det man vet är att allergierna ökar, i takt med att mängder av nya produkter från världens alla hörn strömmar in. Svenskar är ju sugna på nya maträtter. Lägg till det trenden att käka hälsokost, kravmärkt och ekoodlat, och man inser snabbt hur komplext vårt födointag har blivit.

Vilket naturligtvis bara ökar oron för vad vi egentligen sätter i oss. Och rädsla föder som vanligt myter, som till exempel att det "naturligt" framställda är mindre farligt än de rätter som kryddats med artificiella tillsatser. Inga bevis finns för att så skulle vara fallet. Naturen är minst lika bra som människan på att producera gifter, som orsakar allergier, sjukdomar och död.  

Så "säker" kan man aldrig känna sig när man äter. Förutom på att det är ännu farligare att låta bli.