Den 1 januari 2015 ska polisen omorganiseras. I stället för att delas upp i Rikspolisstyrelse och 21 polismyndigheter ska organisationen som rymmer 28 000 anställda bli en samlad myndighet.
Ambitionen med reformen är att öka effektiviteten och att få fler synliga poliser, vilket ska ge mer trygghet och fler uppklarade brott. Samtidigt som vissa typer av brottslighet ökat har polisen tampats med ouppklarade brott, långa handläggningstider och parallella rättsamhällen i kriminella zoner. Den nya organisationen är ett försök att garantera mer likvärdighet och enhetlighet över hela landet.
I Polistidningen (26/3) förklarade Torgny Olofsson, som är ordförande för det polisförbund som ska bli polisregion nord, att omorganisationen är bra för dem polisen är till för, eftersom det just nu är polisfritt ganska många mil. Han skriver att folk har lärt sig att inte ringa i onödan och när de väl ringer kommer inte polisen i alla fall. Olofsson eftersökte en organisation som svarar upp mot de krav som ställs av samhället.
Ett exempel på när den förlängda armen inte räckte till var när en 25-årig man blev uppringd av polisen mitt i natten (Aftonlandet 18/11). Han blev ombedd att åka och hjälpa en granne i Funäsdalen i Jämtland som blivit knivhuggen i magen. 25-åringen åkte till platsen och lyckades stänga in gärningsmannen i en bastu. Därefter fick han att vänta i över en och en halv timme på att polisen skulle komma fram.
Joakim Mattson, chef för polisens länskommunikationscentral i Jämtland, sa till Aftonlandet att situationen var pressad och att det vid den tidpunkten skulle ta minst en och en halv timme att komma till platsen. Efter händelsen tyckte 25-åringen att polisen borde vara mer tillgänglig, vilket säkert de flesta skulle hålla med om.
Det är statens uppgift att ansvara för rättskipning. Medborgarna ska inte behöva ta saken i egna händer. Alliansregeringen beslutade därför vid ett flertal tillfällen öka anslaget till rättsområdet avsevärt, anställa fler poliser och initiera polisens stundande omorganisation. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att Sverige ska bli tryggare.
Polisen måste kunna arbeta obehindrat för att trygga ordning runt om i landet. Polisen måste möta samhället med handlingskraft och inte rättslöshet oavsett om det är i Norrbotten eller på Gotland. Om polisen inte kan fullfölja sin uppgift uppstår ett tomrum som i stället riskerar att fyllas av medborgargarden och organiserad brottslighet. Det skulle allvarligt undergräva förtroendet för staten.
Förutom ekonomiska medel krävs aktiva insatser, fler poliser och stöd för omorganisationen. Det är trots allt de enskilda polisernas gemensamma insatser som är avgörande för en bra polisverksamhet.