Den svenska läkarutbildningen ska förändras, menar regeringen, som nu har skickat ut ett förslag om bastjänstgöring, BT på remiss. BT är tänkt att vara en obligatorisk introduktion till specialiseringstjänstgöringen, ST, som därmed blir minst fem år och sex månader totalt. En viktig effekt, enligt socialminister Annika Strandhäll (S), är att göra vägen till att bli färdig specialistläkare smidigare. Detta förutsätter dock en grov förändring av hela läkarutbildningen.
BT innebär nämligen att allmäntjänstgöringen, AT, som i dag krävs för att få läkarlegitimation, försvinner. Ett problem i nuvarande ordning är bristen på AT-platser som erbjuds av landstingen. Det resulterar oftast i ett glapp på nära ett år mellan läkarexamen och påbörjad AT, vilket i sin tur gör att det dröjer längre än nödvändigt att bli färdig specialistläkare. Regeringen hoppas därför att en förlängd läkarutbildning med en termin, som ensam utgör underlag för läkarlegitimation, ska göra att man direkt kan gå vidare till BT och ST utan onödigt glapp.
Att ändra utbildningen enligt förslaget är positivt med tanke på att alla som påbörjar ST har samma grund att stå på, vilket torde säkra en jämn kvalitet. Dessutom ska BT vara målstyrt, vilket kan förkorta tiden till ST för läkare med goda yrkeskunskaper. Regeringen förklarar dock inte varför det skulle vara lättare för landstingen att tillhandahålla tillräckligt med BT-platser, till skillnad från AT-platser. Visserligen är en legitimerad läkare mer attraktiv att ta in, med tanke på patientsäkerheten, än en person med enbart läkarexamen. Yrkeserfarenheten blir dock närmast lika knapp. En sex månader längre utbildning kan knappast kompensera för minst 18 månaders yrkeserfarenhet som AT ger.
En annan fördel med den föreslagna läkarutbildningen, som framhålls av både regeringen och Läkarförbundet, är att även läkare som utbildats i andra länder måste göra BT innan ST påbörjas. Många EU- och EES-länder har nämligen redan en sexårig läkarutbildning som enda krav för att erhålla legitimation, vilket gör att man direkt efter det kan påbörja ST i Sverige. Detta medan läkare som utbildar sig i Sverige alltså måste gå både utbildning vid universitet och AT.
Regeringens förslag är på många sätt smidigare än dagens utformning, men fördelarna ska inte överdrivas. Många läkare och läkarstudenter uppskattar möjligheten att göra AT, och menar att det bara behövs fler platser. Vikten av yrkeserfarenhet för att erhålla läkarexamen ska inte underskattas, oavsett hur skriande behovet av specialistläkare är.