Regeringen målar upp en ljus bild av läget i Sveriges ekonomi. Den internationella konjunkturen är god och Riksbankens ränta befinner sig på rekordlåg nivå. Regeringen väljer samtidigt att stimulera ekonomin ytterligare genom att skyffla ut pengar till nya utgifter och åtaganden.
Självklart ger det kortsiktig påverkan. Men det är när konjunkturen vänder som de verkliga resultaten av regeringens politik kommer att synas. Och då ser det inte alls lika ljust ut.
Finanspolitiska rådet har i flera rapporter uttryckt en önskan om att regeringen stramar upp finanspolitiken och öppnar upp arbetsmarknaden för att rusta Sverige för sämre tider. Även prognoschefen för Konjunkturinstitutet, Ylva Hedén Westerdahl, är orolig för Sveriges framtida väl och ve:
”Vi ser ju att budgeten som den är lagd nu är underfinansierad. Det gör att överskottsmålet inte nås för nästa år och därför måste budgeten nästa år vara åtstramande”, säger hon i en kommentar till Sveriges Radio.
I går presenterade Konjunkturinstitutet, KI, sin utvärdering av regeringens budget för valåret 2018. Myndigheten är inte nådig i sin kritik.
”Den av regeringen föreslagna budgeten för 2018 är kraftigt underfinansierad och det strukturella offentligfinansiella sparandet minskar enligt Konjunkturinstitutets bedömning till 0,0 procent som andel av BNP. Enligt Konjunkturinstitutets bedömning blir därmed det offentligfinansiella sparandet lägre än vad som är förenligt med överskottsmålet nästa år”, skriver KI, som konstaterar att det behövs en tuffare finanspolitik redan 2019.
Före valet var överskottsmålet i statsbudgeten heligt för Socialdemokraterna. Men nu är alla skattehöjningar tydligen inte tillräckligt för att finansiera den rödgröna regeringens lust att spendera.
Man kan fråga sig hur statens finanser kommer att se ut när ekonomin viker när vi redan i högkonjunktur ser skenande kostnader för bland annat sjukskrivningar och migration.
Sverige behöver med all säkerhet skapa incitament för nykomlingar med bristande språkkunskaper och utbildning att integreras och bli en del av samhälle och arbetsmarknad. I stället för att ta tag i dessa frågor bygger den sittande regeringen ut bidragssystemen och gör situationen än mer akut.
Sverige har inte råd med en regering som på toppen av en högkonjunktur överskrider sitt reformutrymme, men som samtidigt inte har rum alls för reformer där Sverige har allvarliga problem. En fortsatt ansvarslös ekonomisk politik riskerar att stå oss dyrt.