Skakig vänstergrund

Kanske är det så att inte ens Vänsterpartiets väljare vill ha partiets politik?

Framstår alltmer som en principlös populist.

Framstår alltmer som en principlös populist.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Politik2018-08-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den gängse bilden av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som en principfast och handlingskraftig vinnare börjar krackelera. Med bara veckor kvar till valet framstår vänsterledaren alltmer som en principlös populist.

De många utfrågningarna i media gör att den hittills framgångsrika framtoningen fallerar. Det var särskilt tydligt i SVT:s partiledarutfrågning av Sjöstedt (23/8).

Ett av Vänsterns problem är bristen på den grundläggande insikten att politik handlar om prioriteringar. V vill dock inte välja bort något utan satsa på allt och alla. Därför är det inte chockerande att Sjöstedt anser sig kunna höja skatterna utan att det påtagligt kommer att påverka antalet arbetstillfällen. Detta samtidigt som han medger att skatterna alltid påverkar jobben.

Över lag verkar Sjöstedt vara av uppfattningen att jobb skapas och finns kvar per automatik, oaktat statens agerande. I SVT fick han exempelvis frågan vad de som jobbar med hushållsnära tjänster ska arbeta med om RUT-avdraget tas bort såsom Sjöstedt vill. I stället för att ta frågan på allvar hävdade han envist att de kommer att ha kvar jobben. Åtminstone de flesta, andra kanske kan jobba i offentlig sektor.

Inte heller ideologen Jonas Sjöstedt fick godkänt i utfrågningen. V:s partiprogram säger tydligt att målet är ett socialistiskt samhälle där kapitalism och ägande har avskaffats. Samtidigt som Sjöstedt menade att detta var en väldigt praktisk fråga för honom var han inte i närheten av att kunna förklara hur det är tänkt att fungera. Han började i stället att svamla om småföretagande och kollektivt ägda företag – i ett samhälle utan ägande.

Sjöstedt hade därtill stora svårigheter att förklara varför partiet å ena sidan hävdar att ett ”rättvisare” skattesystem är en fråga som överskuggar alla andra samtidigt som de inte har drivit den frågan hårt i förhandlingarna med Socialdemokraterna – eftersom de senare var emot det. Ena sekunden skryter Sjöstedt om de många reformer partiet har drivit igenom i förhandlingar med regeringen. Nästa stund förklarar Sjöstedt varför skattereformen är viktig – utan den handlar allt bara om att lappa och laga ett läckande tak. Är hans bedrifter då verkligen något att skryta om?

Det är också intressant att Sjöstedt inte längre är för ett svensk utträde ur EU. Om SD lyckas driva fram en folkomröstning uppger Sjöstedt att han skulle rösta emot utträde.

Normalt brukar partiledare som inte vill genomföra partiets politik straffas av väljarna. Sjöstedt går dock starkt och ser ut att öka partiets mandat i riksdagen kraftigt. Kanske är det så att inte ens V:s väljare vill ha partiets politik?

Ledare