Svenska mjölkbönder ska få krispengar av EU. Det handlar om totalt 65 miljoner kronor som ska fördelas ut. Samtidigt vill inte regeringen bidra med någon egen satsning. Avsaknaden av reformer för att förbättra situationen för bönderna kommer snart att leda till slutet för svensk mjölk.
”Mjölkböndernas situation är, även om marknadsutvecklingen för mjölkprodukter är positiv med stigande priser, fortsatt mycket allvarlig”, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar (TT 28/11).
Bucht har rätt på punkten om mjölkböndernas svåra situation. Bara mellan 2014 och 2015 försvann 263 mjölkgårdar, enligt Jordbruksverket.
Samtidigt är det konstigt att han försöker sola sig i glansen av EU-pengarna när regeringen har möjlighet att dubblera mjölkstödet. Det vill inte regeringen. Inte heller vill den sänka skatterna och göra det lättare för mjölkbönder att verka.
Mycket av den svenska mjölkens problem beror på att våra bönder har svårt att konkurrera med sina europeiska motsvarigheter. Att driva en mjölkgård i Sverige innebär tuffare krav och högre kostnader än i andra länder. Det är dyrt att driva företag och anställa personal. De höga skatterna på bensin och framför allt diesel slår mot bönderna och ett omfattande regelkrångel hindrar tillväxt och utveckling.
På andra sidan gränsen, i Norge, ser det annorlunda ut. Inklusive alla tillägg ligger mjölkpriset i Norge på cirka 4,50 norska kronor, motsvarande 4,95 svenska kronor. Det kan jämföras med Sverige, där ersättningen per kilo mjölk hos kooperativet Arla ligger just nu på 3,11 kronor.
Sverige kan som EU-medlem inte införa tullar av norsk modell. Det är också lönlöst på lång sikt när den verkliga orsaken är för höga skatter och krångliga regler. Tillfälliga mjölkstöd från EU eller regeringen kan i förlängningen heller inte rädda gårdarna. Regeringen borde i stället göra en översyn av villkoren för svenska mjölkbönder.
Till SVT säger Katrine Rönningen, forskningsledare vid Norska institutet för bygdeforskning, att Norges differentierade arbetsgivaravgifter som gör det billigare att anställa i glesbygd vore bra för Sverige att ta efter (26/9).
Men regeringen vill varken öka mjölkstödet eller sänka kostnaderna. Hoppet tycks stå till att konsumenterna fortsätter välja svensk mjölk och ost. Frågan är om det räcker. Av antalet igenbommade mjölkgårdar att döma ser den svenska mjölken ut att vara på god väg att försvinna i alla fall. Om han inte ser upp kan det mycket väl bli Sven-Erik Bucht själv som vinkar av den sista mjölkbonden.