Signerat: Burgare och bastu - varför så allvarligt?

Politik2012-02-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Våga smila och småle en smula. Ta inte allt så gravallvarligt! Det skadar väl inte om Norrbotten får en landshövding som badar bastu, äter pitepalt, är frossare på Kalixrom och älskar surströmming. Kvinna eller man.

Nuvarande hövdingen Pekka Eriksson kanske inte badar bastu så ofta, vilket kan förklara en del beslut. Eller har han kanske fattat dem efter för lång tid i bastun? Som när han som tack för jobbet ordnade sossarnas jätteturné i länet inför valet 2006 med Göran Persson och alla ministrar i två dagar.

Det var inte världens smartaste grej av Swedish Laplands direktör Jan-Erik Jaensson att skriva till regeringen med krav på att näste landshövding måste gilla att bada bastu. Jag tog det som ett dumt skämt. Eller, som förra LRF-basen Caroline Trapp, "som en ploj". Det är svårt att tro att någon på allvar räknar med att regeringen lägger in bastumeriter i bedömningar ...

Men plötsligt stormade det i vattenglaset. Jaensson tog tillbaka bastukravet som byggde på vandringssägner om Kekkonen och hur illa man i Tornedalen tar emot en hövding som inte badar bastu. Jaensson insåg att han trampat i klaveret och drog snabbt åt sig foten.

Det tolkade samhällsdebattören Åsa Petersen som en framgång för jämställdheten och som att machokulturen fått en näsbränna. Behövs det verkligen inte mer än så?

Men framförallt utnämnde hon sig själv på Newsmill till de norrbottniska kvinnornas räddare. Detta eftersom hon skrivit på sin blogg att hon skämdes över bastubrevet och de raderna lett till rena upproret och Jaenssons reträtt ... Tala om hemmagjord helgongloria!

Norrbotten har tyvärr bara haft manliga hövdingar. Maud Olofsson badar säkert också bastu om det behövs - åtminstone kryper hon ner i badtunnor. Men av landshövdingar bör vi vänta oss mer än så. Oavsett kön.

En annan storm i vattenglaset orsakade hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors. Han skickade ett presentkort på 100 kronor till riksdagsledamöterna, tyckte det var tråkigt att man inte sänkt lunchpriset i riksdagsrestaurangen och välkomnade dem till Max. Alla riksdagsledamöter smålog inte en smula.

Vänsterpartisten Jens Holm var "otroligt upprörd". Och Moderaterna avrådde från att ta emot presentkortet trots att det är på ett belopp som de äter förrätt för vid varje bjudlunch ...

Tramsigt! Är den tiden förbi då man kunde ta ett och annat med en klackspark?

Sven-Erik Bucht är min favoritsosse, åtminstone i Norrbotten, Haparanda och Karungi. Han vågar tänka själv. Häromdagen klippte han till partisekreteraren Carin Jämtin, Göteborgs kommunalråd Anneli Hultén (S) och Malmös Ilmar Reepalu (S). Samtidigt. I kölvattnet av Carema-debatten ville de strypa valfriheten i äldreomsorgen.

Bucht gjorde tummen ner. Ta efter Haparanda. Se till att kvalitet levereras oavsett om det handlar om kommunal eller privat regi och säkerställ kontrollen. Det behövs inga nya lagar, tycker han.

Och märkvärdigare är det inte!

SLUTLIGEN...

... ser jag att man åter föreslår att Luleås trafikpulsåder Smedjegatan bör stängas för biltrafik. Frågan som splittrade sossarna, gav Kalle Petersen kommunalrådsposten 2002 och ledde till att Ulla Ölvebro hastigt försvann ut i kylan. Rör inte pulsådern - även om en del byggarbeten rör till det.