Det har nåtts en överenskommelse om bygget av nya stambanor för höghastighetståg. När det gäller så ekonomiskt omfattande projekt brukar överenskommelse betyda att en riksdagsmajoritet är för. Men i det här fallet är det bara regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har enats i frågan. Flera steg återstår alltså innan planerna på snabbare tåg kan börja förverkligas.
MP har länge stridit för höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö. Och fort ska det gå – 320 kilometer i timmen – för att tåget ska kunna konkurrera med flyget i restid. Hur mycket ett sådant projekt får kosta är inte MP lika petigt med. De nya stambanorna får gärna finansieras med lån, så länge tågen kan börja rulla inom en relativt snar framtid.
Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att projektet ska finansieras med anslag ur statsbudgeten, med konsekvensen att det tar betydligt längre tid. S kan även tänka sig lägre hastighet på tågen än 320 kilometer i timmen.
Det har inte varit många punkter som S och MP kunnat enas om tidigare, men nu är alltså partierna överens. Projektet ska vara klart senast 2045 och det ska finnas ett kostnadstak på 205 miljarder. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har även öppnat upp för att delvis finansiera det hela med lånade pengar, men den exakta kostnadskalkylen vill han inte avslöja. Hur snabbt tågen ska gå framgår inte heller.
Kompromissen ser alltså ut att handla om en medelväg mellan de två regeringspartiernas krav. Att så skilda åsikter om ett gigantiskt infrastrukturprojekt råder inom en regering är i sig anmärkningsvärt. Det finns dessutom anledning att ifrågasätta kostnadstaket på 205 miljarder som regeringen nu har satt. Det är betydligt lägre än de 230 miljarder som Trafikverket har räknat ut att bygget kostar. Vad händer med projektet om pengarna tar slut innan det är klart?
Vad som ser ut att vara en avtrubbad kompromiss kommer nu att presenteras för Allianspartierna och Vänsterpartiet i ytterligare förhandlingar. C och KD är redan nu positivt inställda, men ytterligare krav kommer säkerligen att ställas innan projektet är klart för votering i riksdagen.
Regeringspartierna är dessutom oense om hur stort stöd som krävs för att projektet ska sättas igång – MP vill bara ha grönt ljus i riksdagen medan S vill förhandla fram ett bredare stöd som håller över flera mandatperioder. Detta visar återigen hur det skaver i regeringspartiernas samarbete, och är knappast rätt signaler inför förhandlingar med Alliansen och V. (SNB)