Sverigedemokraterna är säger att de är måna om att värnare svenska intressen. Handlingar säger något anant. SD:s ledamöter i Europaparlamentet påminner om VPK under Kalla kriget.
I september publicerade EUbloggen den uppmärksammade artikeln Putins svenska vänner. Den gick igenom de tre omröstningar gällande situationen i Ryssland och Ukraina som det då ännu rätt nyvalda parlamentet hade hunnit ta ställning till. När till och med Vänsterpartiet vid ett par tillfällen har gått emot sin partigrupp i parlamentet för att rösta i solidaritet med det angripna ukrainska folket har dock SD:s två ledamöter, Kristina Winberg och Peter Lundgren, röstat på den Rysslandsvänliga linjen två gånger och lagt ned sina röster en gång.
SD har en synnerligen Putinvänlig falang. Mest högljudd är kanske ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand som på mikrobloggen Twitter förkunnat att han hellre hälsar Putin än Obama välkommen till Stockholm. Putins stormaktsambitioner och starke man-image lockar en del Sverigedemokrater.
Björn Söder, SD:s säkerhetspolitiske talesperson, och Mikael Jansson gick ut i en gemensam debattartikel i Aftonbladet så sent som den 15 december och förkunnade att det finns partier i Europa, såsom brittiska UKIP och franska Front National, som ser Ryssland som lösningen på många av dagens problem men att SD inte delar detta synsätt. Ändå röstade Winberg och Lundgren åter på den Putinvänliga linjen ytterligare tre gånger bara dagar senare.
Den 18 december var det omröstning om att införa tullfria kvoter för färska äpplen, bordsdruvor och färska plommon från Moldavien. Ryssland har infört importförbud av moldaviska jordbruksprodukter som straff för att landet har närmat sig Väst och EU. Moldavien är kraftigt beroende av sitt jordbruk och de tullfria kvoterna är ett sätt för EU att lindra effekten av den ryska bestraffningspolitiken. Sverigedemokraterna röstade emot.
De två andra omröstningarna gällde dels ett associeringsavtal med Georgien, det tredje i ordningen, samt en resolution som tog strid för Georgiens territoriella integritet och att associeringsavtalet gäller även de av Ryssland ockuperade delarna Abchazien och Sydossetien. Återigen röstade SD:s ledamöter nej till förslagen.
Det är hög tid att SD slutar hyckla om sin inställning till Ryssland. De lagda rösterna avslöjar en mycket tydlig linje: Går förslagen emot Putin röstar SD njet.