– Det finns inget annat parti som aldrig åkt på en förlust i ett nationellt val. Det har ökat varje gång. Olika väljare har strömmat till vid olika tidpunkter. De har alltid plockat mycket folk från soffan, människor som tidigare aldrig hittat hem till något parti. I valet 2010 plockade de ungefär lika många väljare från hela det politiska spektret. Senaste valet var det klar övervikt av väljare från M som gick till SD.
– Partiet har spridit sig till angränsande kommuner, som frön för vinden. Det finns olika hotspots, till exempel gamla bruksorter.
Vad krävs för att SD ska hitta väljare utanför dess hotspots?– Det handlar om att det finns ett utbud. SD har använt alla gamla trick i boken. Kampanjat med gammalmodiga metoder. Prata med folk och finnas där folk finns.
Hur har SD på riksnivå lyckats fånga väljare?– Den nationella debatten, med partiledare Jimmie Åkesson, har varit helt avgörande. Alla vet vilka SD är och vad det står för. Det har man kunnat utnyttja lokalt för att odla kritiken mot etablissemanget. Och SD har haft en tydlig position i frågor som rör invandring där konkurrens har saknats, både sakpolitiskt och i den populistiska kritiken.
– SD har blivit en lägereld för misstro, där väljare från alla håll kan samlas.
Hur utmärker sig Sverigedemokraternas väljare?– De är så väldigt olika alla andra partisympatisörer. Känslan av att känna sig behövd i samhället och vara stolt över Sverige, där skiljer man ut sig. Det finns en frustration av att inte känna sig hemma i sitt eget land, vilket är en stark drivkraft för ett politiskt engagemang. Det gäller även svenskar i utlandet.
– Den stora huvudtrenden i väljarkåren är dock i en tydlig riktning mot mer mångkultur. Huvudsakligen går vi ju mot globalisering. SD sorterar ut de väljare som inte stödjer den samhällstrenden, eller tycker att den går för fort.
Finns det hopp hos väljarna om att SD faktiskt ska förändra något?– Först var det ju för att de andra partierna ska vakna till. För SD-väljare handlar det inte så mycket om ekonomisk makt, utan om socialkulturell makt och samhörighet. ”Vi var här först.” Den ställning man som person har haft är ofta väldigt knuten till platsen man bor på. Då vänder man sig till SD för att försöka uttrycka det. Att stödja SD är effektivt, eftersom alla pratar om dem.
Blir det någon skillnad om SD skulle börja samarbeta med de andra partierna?– Samarbete skulle nog tas emot positivt bland väljarna. Problemet är att ingen får sin vilja igenom fullt ut. Alla förlorar, även SD. Kompromisser genom samarbeten kommer inte att stämma med den politik SD gick till val på. Frågan är om SD klarar av att ta ansvar på det sättet. Det blir intressant att se hur väljarna reagerar i en sådan situation. För i det ögonblicket blir SD ett etablerat parti som gör som alla andra. Och ett populistparti kan inte kompromissa.