Säkra elförsörjningen

I praktiken är det enda alternativet importerad fossilgas eller kolkraftsel.

Satsa på fjärde generationens kärnreaktorer.

Satsa på fjärde generationens kärnreaktorer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Politik2018-08-30 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kristdemokraterna går från klarhet till klarhet. Det nyliga beskedet att partiet vill bygga ut kärnkraften är glädjande men framför allt nödvändigt. Elkonsumtionen ökar och politikerna gör sitt bästa för att öka den ännu mer. Ändå ser de inte till att säkra elproduktionen. Det kan inte sluta väl.

Vi nosar redan på gränsen för hur mycket el vi kan konsumera med rådande produktion. Vi klarade med nöd och näppe topplasttimmen, den timme då vi använder som allra mest el, den gångna vintern. Nästa vinter har förutsättningar att bli klart värre. Torkan har gjort att vattenkraftverkens magasin är långt ifrån fyllda. Det kan leda till elbrist även i de två annars överproducerade elområdena i norra Sverige.

Därtill kommer situationen att förvärras av att reaktorerna Ringhals 2 och 1 ska stängas ned 2019 respektive 2020. Hur den fossilfria elen som produceras där ska ersättas är oklart. I praktiken är det enda alternativet importerad fossilgas eller kolkraftsel.

Och då handlar det enbart om att nå upp till dagens minimikrav, det vill säga att delar av landet inte tvångsmässigt ska kopplas bort från elnätet under årets kallaste delar. Ser man dessutom till det ökande behovet av el framstår kärnkraftsvägran som närmast infantil. Energitunga industrisektorer ska ställa om till elbaserad, fossilfri verksamhet. Likaså transportsektorn. Privatpersoner uppmuntras med alla tänkbara medel att köpa elbilar i stället för fossildrivna diton. Men vad ska de drivas av om vi inte ökar elproduktionen? Ska vi säkra industrierna och mattransporter utan ökad elproduktion skulle stora delar av landet behöva stängas av.

Visst kan import att fossilbaserad el kompensera för en del, åtminstone under delar av året. Men det kommer att bli dyrt, och det kommer inte att gagna klimatet. Den som köpt en elbil för att värna klimatet och tvingas köra den på tysk kolkraftel lär knappast vara nöjd med situationen.

Sol- och vindkraft är goda tillskott till energimixen, men de är omöjliga att planera efter. För att en industri ska fungera måste det hela tiden finnas en viss mängd energi. Det går inte garantera med dessa alternativa energislag, men det är möjligt med kärnkraft.

Fjärde generationens kärnreaktorer håller på att tas fram nu. De kan drivas på det använda kärnbränsle som vi redan har vilket innebär att vi inte behöver utvinna mer uran – det överlägset mest miljöpåverkande momentet i kärnkraftsproduktionen. Nu finns chansen att säkra svensk energiförsörjning, övergången till ett fossilfritt samhälle och möjlighet till export av energi under lång tid. KD gör rätt som vill ta vara på den möjligheten.

Ledare