De fyra partiledarna i Alliansen, Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) offentliggör det här förslaget i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det är viktigt att den här frågan tas upp med tanke på att antalet bostadsinbrott uppgår till 21 000 om året i vårt land. Det är en hög siffra och ställer till en hel del obehagligheter för de drabbade, inte bara på grund av allt som stjäls och förstörs utan också på grund av den otrygghet de flesta känner efter en sådan här händelse.
Men, nu löser man inte det här problemet genom att skärpa straffen. Om det vore så enkelt så skulle politikerna enkelt radera bostadsinbrotten genom att ge livstids fängelse, om nu antalet inbrott står i relation till strafflängden. I dag löser polisen bara mellan en och fem procent av bostadsinbrotten, det vill säga någonstans mellan 200 och 1000.
Det behövs krafttag på alla nivåer mot den här typen av inbrott. I dag upplever många av de drabbade att de inte tas på allvar när ett sådant här inbrott inträffar. Polisen kommer, skriver en rapport och efter några dagar läggs utredningen ned. Ärendet blir bara en försäkringsfråga, medan inbrottstjuvarna ostört kan fortsätta sina kriminella handlingar i andra bostadsområden.
Eftersom polisens resurser är begränsade och pengarna ska räcka till en hel del annat så krävs det naturligtvis en resursförstärkning till polis och domstolsväsende om den här straffskärpningen ska få någon som helst effekt.
Det måste också bli ett närmare samarbete mellan Sverige och de andra EU-länderna eftersom mycket av bostadsinbrotten har sin grund i internationella inbrottsligor.
Att frågan om straffskärpning sker nu är naturligtvis ingen tillfällighet. Det är ju val snart. Allmänheten har ett starkare förtroende för Alliansens politik i rättsfrågor än vänsterpartiernas, och det finns all anledning att ta tillvara på det övertaget i opinionen.
Men det får inte bara handla om att visa tänderna när det gäller straffskärpning. Det handlar också om att få upp antalet uppklarade bostadsinbrott. Om inte, då är det en misslyckad och opportunistisk politik som de fyra partiledarna så mangrant och storstilat gick ut med i valrörelsen.
"Följderna för den som begår brott ska vara snabba och tydliga", skriver de fyra i debattartikeln.
Visa hur det ska gå till!