Precis som sarsepidemin, fågelinfluensan och den medeltida pesten har den nya farsoten sitt ursprung i Kina. Över 14 300 personer bekräftas vara smittade i Kina av det nya coronaviruset 2019-nCoV. Även i Sverige har det upptäckts ett bekräftat fall av det nya coronaviruset, som nu klassas som en samhällsfarlig sjukdom, men hittills verkar reaktionerna vara sunt avvaktande.
2009 var läget ett annat. Då var svininfluensan något nytt som framkallade presskonferenser från regeringen och skräckscenarior i kvällstidningarna. Paniken lurade under ytan sedan tsunamikatastrofen 2004 och hotet om fågelinfluensan 2006.
Innan ens 50 personer smittades hade det trygghetstörstande Sverige spenderat 400 miljoner kronor på elva miljoner doser vaccin.
I efterhand måste man givetvis konstatera att svininfluensan inte blev den undergång som befarades. Arvet från den massiva vaccinationskampanjen är i stället de nästan 500 barn och unga som tragiskt nog drabbades av biverkningar i form av narkolepsi i vad som blivit en av de värsta medicinska skandalerna i svensk historia. Det betyder dock inte att man regelmässigt kan avfärda varje riskbedömning, eller att influensapandemier inte kan bli ett större problem i framtiden.
Faktum är att det nya coronaviruset, som det ännu inte finns något botemedel eller vaccin mot, vid ett större utbrott skulle kunna förlama samhället och kräva människoliv. Hittills har över 300 personer har avlidit i utbrottet och på söndagen rapporterades det första dödsfallet utanför Kina.
Enligt världshälsoorganisationen WHO ligger dödligheten hos dem som drabbats av coronaviruset på omkring tre procent, jämfört med vanlig säsongsinfluensa som har en dödlighet på ungefär en procent. Vad som dessutom särskiljer coronaviruset från andra säsongsinfluensor är att vårdpersonal har smittats och dött och även unga och friska, som inte tillhör de vanliga riskgrupperna, kan drabbas hårt.
Har uppmärksamheten kring coronaviruset gått för långt? Balansgången mellan överdrifter och underdrifter är inte lätt. Som privatperson kan man vara kylig och hoppas att vargen nog inte kommer den här gången heller. Men ansvariga myndigheter kan inte trotsigt se på medan smittskyddsexperterna från WHO larmar.