De andra har så tunt skinn. Jag förstod ögonblickligen vad han menade. Det lät så självklart det han sa.
Varje sommar de senaste åren har jag anlitat sommarjobbare till vår bondgård. Det är mycket som ska göras på sommaren och jag tycker dessutom det är uppfriskande att ta del av nästa generations tankegods.
Årets sommarjobbare bor i stan men umgås mest med lantisar. När jag frågade varför hans kompisar kom från landet svarade han: de andra har så tunt skinn! Jag har funderat mycket kring denna mogna klarsynthet på samhällsutvecklingen från en mopedåkande gymnasist.
Jag tror att uttrycket, tunt skinn, från början kommer från boxningen. Det han talar om är ett uttryck för känslighet och gnällighet. För dem som åker på en propp i boxningsringen så att skinnet spricker bryts matchen. Tanken är att den som fått mycket stryk i ringen har härdat skinnet och klarar en hel match.
Under en period i mitt liv läste jag på ett typiskt ingenjörsuniversitet i USA. Många utbytesstudenter kom från olika länder i Asien. Flera av dem hade vuxit upp under mycket jobbiga förhållanden. Deras uppväxt gjorde dem annorlunda jämfört med många andra och de slet som dårar för att skaffa sig en ljusare framtid.
Den skillnaden tycker jag mig märka även här. Bor man på landet kan man inte ta något för givet och då får man lite tjockare hud och kan uppfattas som annorlunda. Men jag gillar annorlunda. Annorlunda förväntar sig inte så mycket av andra.
Eftersom jag bland annat är lantbrukare har jag full förståelse för att betraktare av min verksamhet kan tycka att det är annorlunda grejer bönder sysslar med. För många är det omöjligt att ta obehagliga beslut som att döda en söt kalv. Men bondens beslut är nödvändiga. Talesättet ”anledningen till att du inte är en bonde är att någon annan är det åt dig” stämmer. Tack vare oss lantbrukare är det många som slipper ta beslut som borde tillhöra vuxenlivet för fler.
Men även de hårdaste av hudar spricker om man inte smörjer dem. Kanske är vi nu mycket nära att huden spricker på den samhällskropp vi kallar landsbygden. Steget mellan demokrati och diktatur är kort. Hur många människor accepterar exempelvis barnafödsel i diket för att BB är stängt? Eller att barnen ska gå flera kilometer i en skog full med vargar till skolbussen? Att ens privata egendom konfiskeras? Och hur många kan ens leva utan telefon eller bredband?
Samhället behöver rent mentalt bli mer bönder eller lantisar för att möta framtiden med såväl öppen famn som med knuten näve. Passa därför på att nyfiket lära känna en bonde när du besöker sommarstugan, åker på campingsemester, tältar eller far på dagsutflykt. Jag är nämligen säker på att det ger dig nya betydelsefulla värderingar. Framtiden behöver lite mindre kosmos och liter mera sunt bondförnuft.