Regeringskris före en ny överenskommelse

En stabil och strikt migrationspolitisk uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vore detsamma som en regeringskris.

Miljöpartiet. Står i vägen för en ny migrationsuppgörelse.

Miljöpartiet. Står i vägen för en ny migrationsuppgörelse.

Foto: BERTIL ERICSON

Politik2015-08-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sverige behöver en blocköverskridande uppgörelse om migrationen, menade Tobias Baudin, LO:s vice ordförande, i Aktuellt på torsdagskvällen.

LO vill att migrationsfrågan städas bort från dagordningen så att klassiska politiska frågor som arbetslöshet, skola och välfärd kan diskuteras i stället. Det skulle gynna både Moderaterna och regeringen, medan diskussionen om migration och tiggeri gynnar bara Sverigedemokraterna, enligt Baudin.

Socialdemokraternas ­gruppledare Tomas Eneroth och Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske ­talesperson, som båda befann sig i studion lät måhända inte helt entusiastiska för idén men avvisade den inte heller.

Sverige behöver en blocköverskridande och stabil uppgörelse om migrationen. Det är lämpligen också ­Moderaterna och Socialdemokraterna som ingår en sådan uppgörelse. Tillsammans har de en stabil riksdagsmajoritet och de är landets två stabila statsbärande partier som har en ­historia av att kunna lösa denna typ av frågor.

Partierna är dock ännu inte ­mogna att vidta de mått och steg som ­skulle städa undan frågan såsom LO efter­lyser. Fagert tal om att alla kommuner ska ta emot flyktingar räcker inte. Inte heller att vissa flyktingar ges tillfälliga uppehållstillstånd. Det krävs betydligt mer, bland annat att den migrationspolitiska överenskommelsen sägs upp. Den slöt Alliansen med Miljö­partiet 2011 och Socialdemokraterna anslöt sig till den i samband med att de satte sig i regering med MP 2014. Sverige­demokraternas omfattande klättring i opinionen är kusligt tidsmässigt korrelerad till migrationsöverenskommelsen.

En lösning som inte innebär att migrationsuppgörelsen skrotas och att politiken omsvängs till något som liknar hur det var innan den ingicks kommer därför sannolikt inte att ha annat än marginell effekt på opinionen. Målet måste vara att överenskommelsen blir så strikt att den återför de som missnöjesröstar på SD. Och så humanistisk att övriga väljare inte skräms. Först då kommer väljarna återvända till de demokratiskt legitima partierna.

Socialdemokraterna kan dock inte göra som de behagar i denna fråga. Regeringspartnern Miljöpartiet lär knappast stillatigande acceptera att hjärtefrågan migration och drömmen om en gränslös värld behandlas hur som helst. En uppgörelse mellan S och M i denna fråga är därför detsamma som en regeringskris.

Ännu förefaller ­Socialdemokraterna och Stefan Löfven vara beredda att låta samarbetet med Miljöpartiet fortgå även om det kostar på. Men någonstans finns det rimligen en gräns, när för många symbolfrågor slunkit S ur händerna och kostat opinionsstöd. Då kommer vi nog även få se en uppgörelse om migrationen.

Ledare