Pratmöte i Luleå för 1.000 jobb
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Det är bra att man på olika sätt försöker bidra till att ungdomar får jobb. Ungdomsarbetslösheten är ju skrämmande hög i Norrbotten. Men det får inte bli en massa pappersprojekt utan ordentlig substans. Ungefär som visionen om de 80.000 invånarna i Luleå som nu skjutits fram fem år men ändå kräver årliga befolkningsökningar på samma nivå som hittills under kommunalrådet Karl Petersen (165 personer i snitt) för att nå målet - men i så fall först vid halvårsskiftet år 2050.
Man får se upp så att inte olika aktörerna bara rusar runt och trampar varandra på tårna. Nog verkar det optimistiskt i överkant att ungdomarna med traditionella och otraditionella lösningar ska skapa möjligheter för jobb åt sig själva och andra, som det heter i inbjudan.
Utvecklingschefen behövde Aladdins lampa
Det centrala ska vara en "jobbverkstad" med stöd från diverse jobbcoacher för information, utbildning, handling och kontakter mellan ungdomar och arbetsgivare. Det viktiga i projektet är att ha ungdomarna med på banan och att de också ska vara i majoritet i styrgruppen.
Jag minns en intervju i Kuriren i våras med utvecklingschefen Jörgen Eriksson. Han fick frågan vad han skulle önska sig om han fick låna Aladdins lampa. "En riktigt stor ungdomsarbetsplats där det kunde erbjudas 1.000 nya ungdomsjobb för ungdomar i åldern 18 till 34 år."
Just det, 1.000 nya riktiga jobb för ungdomar. Vem skriver inte under på den önskan? Men dessa skapar man inte vid skrivborden. Riktiga och varaktiga jobb för ungdomar får man i företag som vågar anställa, klarar kostnaderna, inte oroas av LAS-regler och naturligtvis går så bra att de behöver nyanställa.
Terapi för dem som engagerat sig
Ska Luleå få flera nya ungdomsjobb gäller det att företagen utvecklas och upplever att företagsklimatet är bra.
Jobbverkstäder i alla ära, men nog verkar det mest vara terapi för dem som engagerat sig i frågan. Speciellt när i en tid då det ibland bara är svårt att finna praktikplatser till ungdomar.
Jag ser i deltagarförteckningen att både arbetsförmedlingen och länsarbetsnämnden skickar folk till seminariet. Samma arbetsförmedling som ju ska försöka ordna jobb så att unga inte är arbetslösa mer än 90 dagar varefter de anvisas till den i morgonen välrepresenterade kommunens ungdomsförmedling.
Resultatet blev därefter
När jag ser alla offentliga aktörer bland deltagarna så erinrar jag mig försöket med socialdemokraternas småföretagarriksdag på 90-talet. Bland deltagarna var olika LO-aktörer, departementsfolk, ledamöter i riksdagsutskott, representanter för sparbanker, landsting och kommuner. Och småföretagarna var i förkrossande minoritet. Resultatet blev förstås därefter.