– Vi har den mest avreglerade järnvägsmarknaden i världen men förmåga eller vilja att hantera det finns inte riktigt, varken hos politiker och myndigheter. Trafikverket har varit påfallande passivt och haft svårt att hantera en situation med många aktörer på spåren. Generellt måste Trafikverket få en mer utpräglad ansvarskultur och ta inspiration av hur näringslivet jobbar med resultatstyrning. Och det arbetet måste börja med ledningen. Däremot fungerar trafiksäkerheten bra i stort.
Hur har Sverige fått världens mest avreglerade järnväg?– En forskare har beskrivit det som en oavsiktlig avreglering. Syftet med förändringarna har främst varit att öka transparensen i ekonomin och att få SJ mer effektivt. Redan på 60- och 70-talet fanns tanken att SJ inte fungerade optimalt. Och hotet om konkurrens har ansetts vara ett bra sätt för att förändra SJ.
– Man har också lyckats med målet att få SJ mer effektivt. Om det inte var ett statligt bolag skulle nog debatten gå hög om att bolaget gör så kallade övervinster, med tanke på de höga avkastningsnivåer man legat på de senaste åren.
Hur ser då framtiden ut för den svenska tågbranschen, nu när konkurrensen har börjat öka?– Tågen genomgår samma utveckling som flyget gjorde på 90-talet. Nya aktörer kommer in med nya koncept och lägre kostnadsnivåer. Den gamla jätten SAS har tvingats genomgå ett antal olika besparingsprogram och har ändå blivit omsprunget av nya bolag. Det finns dock en viktig skillnad mellan marknaderna – inträdeshindren är högre på järnvägen. Att få tag på ett flygplan att leasa är lätt, men inom järnvägen finns ingen välfungerande leasingmarknad. Järnvägsnäten är nationella och tekniken kan skilja sig vid nationsgränserna. Det här märks i att SJ åtta år efter avregleringen av kommersiell tågtrafik har hela 95 procent av marknaden – det kan jämföras med flyget där SAS tre år efter avregleringen hade 70 procent av inrikesmarknaden.
Men hur mycket konkurrens går det att få på järnvägen? Antalet spår ju är begränsade.– På sträckan Stockholm–Göteborg är spårutnyttjandet på max många tider på dygnet. Men på andra linjer finns det utrymme – som Stockholm–Falun, Göteborg–Malmö eller Stockholm–Sundsvall.
I boken vänder du dig emot Socialdemokraternas återkommande utspel om att återförstatliga järnvägsunderhållet. Varför?– Socialdemokraternas hållning är ett bra exempel på att järnvägsdebatten har präglats av förenklade svar, en populism, det gäller även flera andra partier. Forskning har visat att de privata utförarna har pressat ner kostnaderna för skattebetalarna samtidigt som kvaliteten bibehålls. Problemet är alltså inte att underhållet nu utförs av privata företag utan att det under lång tid har lagts för lite på pengar på underhåll.