I ett tillfälligt utslag av faktisk public service har SVT producerat dokumentären Tvärvändningen – om svängningen i flyktingpolitiken som kan ses på SVT Play. Utöver att ge en ökad förståelse för hur den politiska utvecklingen gick till gör den det också lättare att förstå dagens konflikter.
De två personer som ger bäst intryck i programmet är Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen och tidigare migrationsminister Tobias Billström samt tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L). Båda har hållit en rakryggad och konsekvent hållning genom alla år och Sverige hade varit bättre rustat om de inte hade tystats.
Sabuni försökte att åtgärda integrationsproblem i en tid då varje sådant försök ansågs vara rasistiskt. Billström talade om volymer i flyktingmottagningen. Ingetdera uppskattades. Båda fick ovett öst över sig av dels sina partiledare och -vänner, dels den rödgröna oppositionen.
I programmet intervjuas även Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, som var partisekreterare 1999–2004. Han talar om att han nog kan ha haft ett visst ansvar för att polarisera debatten. Han drev kritiken mot Lars Leijonborg och Folkpartiet som inför valet 2002 föreslog språktest som krav för medborgarskap. Nu erkänner han att det givetvis är väldigt långt ifrån att vara rasistiskt.
Stjernkvist funderar också högt kring varför partiet inte klarade av att diskutera migrationsfrågan utåt. Stjernkvist var som partisekreterare arkitekten bakom den policy S då anammade att aldrig diskutera migrations- och integrationsfrågor utan att i stället svartmåla den som försöker. Detta förhållningssätt har etsat sig fast i det socialdemokratiska medvetandet och verkar nu omöjligt för partiet att lösgöra sig från. Ett sentida exempel är Roger Mogert (S), kulturborgarrådet i Stockholm som anklagar alla som vill ha läsro på bibliotek för rasism.
Det är inte att undra på att vändningen satt långt inne för S. Att Stefan Löfven höll brandtal för de öppna gränserna ända in i kaklet. Det var en retorik som övergick i en tro. Och tack vare sin långvarighet har den format många socialdemokrater. S är därför nu ett mer splittrat parti än vad ledningen vill ge sken av. Striden står inte enbart mot regeringspartnern MP utan minst lika mycket inom partiet.
Tvärvändningen är en viktig dokumentär. Förhoppningsvis följs den framöver av längre program som går på djupet i en av de mest spektakulära omsvängningarna i modern politisk historia.