Patientmakt som stärker

Valfrihetsreform. Från årskiftet kommer vi kunna välja vårdgivare till en högre grad.

Valfrihetsreform. Från årskiftet kommer vi kunna välja vårdgivare till en högre grad.

Foto:

Politik2015-01-05 00:17
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Från årsskiftet gäller en ny patientlag. En av de stora nyheterna i lagen är att patienterna nu ska få möjlighet att fritt välja var i landet man vill få sin sjukvård.

Reformen kommer kanske vara enklast att utnyttja för personer som bor i större städer eller nära länsgränser. Reformen öppnar för att den som är missnöjd med sitt hemlandsting fritt kan söka vård en annan ort. Det ger en möjlighet att välja bort, vilket kan bli en tydlig återkoppling till de politiska ledningarna för landstingen.

Om patienterna konsekvent väljer bort vissa kliniker kanske verksamheten där behöver ses över. Kopplat till möjligheten att i många fall få en andra medicinsk bedömning så är den nya valfrihetsreformen ett mycket kraftfullt instrument. Det fria valet gäller inom all öppen vård, vilket innebär att det är såväl vårdcentraler som specialistmottagningar på sjukhusen som berörs. Reformen innebär en markant förstärkning av patientens möjlighet att själv styra över var man vill få sin vård.

För att det inte ska bli ett slag i luften måste det dock finnas information om hur valet går till, men framför allt om vilka läkare och kliniker som finns att välja på i landet. Att spontant klara av att välja något bortom hemlandstingets sjukhus kommer att vara svårt.

Naturligtvis kommer det att ankomma på patientens behandlande läkare att ge information om hur man som patient söker sig vidare. Det är naturligt då den som arbetar inom ett system rimligen också är den som är bäst bekant med det. Men om omfattande information ska delas ut vid patientbesöken finns en uppenbar risk att den administrativa bördan ökar kraftigt.

För att reformen inte ska leda till kortare faktisk tid för behandling av patienterna krävs att effektiva bakomliggande informationssystem tas fram, så att patienter kan hitta information om kliniker och vårdcentraler på egen hand eller enkelt hänvisas till rätt möjliga val av sin behandlande läkare.

Den med långt politiskt minne kommer ihåg att hela Sverige skulle indelas i regioner, i huvudsak för att sjukvården skulle kunna organiseras effektivare genom att täckta större delar av landet. En reform som denna ger sannolikt en liknande effekt, då den öppnar upp för effektiviseringar och utbyggnader när patienterna själva spontant söker sig till duktiga vårdgivare.

Makten över vården flyttas lite närmare den enskilda patienten som kan välja något annat om man blir missnöjd.

Ledare