Brottarstjärnan Jenny Fransson, Gällivare SK, som i Rio 2016 blev den första svenska kvinnliga brottare att ta medalj i ett OS, har testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Om inte b-provet ger ett annat utslag än a-provet kommer hon inte att delta i sommarens OS i Tokyo.
Jenny Fransson förnekar själv att hon skulle ha fuskat medvetet, utan inte varit tillräckligt uppmärksam och blivit utsatt för sabotage. Så kan det naturligtvis vara, även om det är svårt att leda i bevis. Men det är också precis så det brukar låta. Det gör att det tyvärr är svårt att tro på henne.
Det spelar egentligen ingen roll hur hon fått i sig det förbjudna preparatet. Som elitidrottare är man själv ansvarig för vad som finns i kroppen. Med spår av en anabol steroid kan även den som gjort ett misstag, utsatts för sabotage, slarvat eller haft otur räkna med att stängas ute från idrotten en lång tid.
Det kan givetvis kännas orättvis med stränga straff även för eventuellt omedvetna förseelser, särskilt när det drabbar brottaren Jenny Fransson som tidigare är ostraffad, var en av de första att bli uttagen till OS i Tokyo och är ett av de största svenska medaljhoppen där.
Samtidigt har Sverige varit drivande i antidopningsarbetet i årtionden och måste värna sitt goda rykte. Det gör man genom om att konsekvent respektera de bestämmelser som gäller. Mildare regler kan inte gälla för svenska idrottsutövare.
Den mångårige dopingjägaren Arne Ljungqvist, bland mycket annat initiativtagare till den världsomspännande antidopingorganisationen Wada, beskrev i sitt sommarprat hur liten förståelse hans kampanjer till en början mötte bland idrottsutövare, läkare, ledare och allmänheten.
Anabola steroider var på 1970-talet helt enkelt något som aktiva idrottare efterfrågade och använde. Det svenska friidrottslandslaget ville till och med ha bort honom som ordförande i Friidrottsförbundet då stjärnor som Ricky Bruch och Linda Haglund avslöjades.
I dag är bilden en annan: ”Doping är det fulaste fusk som finns i både idrottarnas och allmänhetens ögon.”
Det är mänskligt att känna sympatier med Jenny Fransson, men att göra henne till ett offer är att omyndigförklara henne. Fransson har hunnit bli 32 år och varit med i världseliten i brottning i så många år och genomfört så många dopingkontroller att det inte kan ha kommit som någon överraskning att det är viktigt att vara noggrann.