Noterat: S i Kiruna bläckfiskparti

Politik2008-03-05 09:59
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I KIRUNA verkar de socialdemokratiska stridigheterna aldrig upphöra. De som en gång ledde till att Lars Törnman bröt sig ur och bildade kirunapartiet med stor framgång. Det ledde till att han själv blev kommunalråd. Efter valet 2006 har det varit väldigt rörigt hos sossarna. En ordförande, Daniel Eneslätt, har också givit upp och gått mitt under mandatperioden. Ersättaren Håkan Bäckström slutar om tre veckor. Jag har läst interna redogörelser som inte tyder på att sossarna är ett parti i harmoni där det är Alla Hjärtans Dag året om. Tvärtom är det gott om hårda ord som falangerna slungar mot varandra.

Nu har också striden kring valannonserna fått sin final. Den tidigare sparkade kassören Gunnel Kangas Högberg har inget förtroende när det gäller andra uppdrag heller utan rensades ut vid ett extra medlemsmöte.

Skulle själv betala valannonserna

Bråket kring valannonserna 2006 handlade om 35.000 kronor. Förre riksdagsledamoten och valarbetaren Sören Häggroth som jobbade för kommunalrådet Kenneth Stålnacke blev lite väl hetsig under slutspurten - sånt händer i alla partier. Han beställde tre extra annonser hos en reklambyrå i ett sista försök att trycka ner de politiska motståndarna i skoskaften. Räkningen tog han i hastigheten hem till sig själv, men räknade förstås med att
partiet skulle betala annonserna.

Men där gick han på pumpen. Sören Häggroth skulle betala ur egen ficka, beslutade verkställande utskottet. Men först efter en omröstning. Och vad jag förstått var det därför att Häggroths annonser ansågs gynna främst Kenneth Stålnacke. Och med två falanger som strider så är det klart att sådana misstankar orsakar protester.

Sossarna i Kiruna ett parti med tre falanger

Kassören Gunnel Kangas Högberg valde ändå att betala räkningen när den hamnade på hennes bord. Och fick sparken som kassör men valde att behålla övriga uppdrag.Nu har hon förlorat även dessa efter senaste s-mötet.

Maktstriden i Kiruna lär inte vara slut med det. Helst inte som nu även Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö, som anser att Stålnacke för en borgerlig politik, har "brutit sig in" hos socialdemokraterna tillsammans med ett dussintalet jobbarkompisar för att som nya medlemmar styra utvecklingen i kommunen. I första hand handlade det om att under kuppartade former stoppa förslaget om entreprenader inom äldreomsorgen.

Det ser alltså ut att bli tre falanger som strider hos sossarna i Kiruna framöver som därmed allt mer liknar ett bläckfiskparti.