Noterat: Påse på huvudet

Politik2008-02-27 09:17
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I ÖVERTORNEÅ har utvecklingsbolagets VD Leif Toolanen satt en stor påse på huvudet och hävdar att Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet är
missvisande. Tråkigt. Man når inte framåt och skapar inga förbättringar om man vägrar att erkänna problemen.

Tyvärr är företagsklimatet i Övertorneå uselt. Och det krävs omfattande attitydförändringar för att skapa förbättringar. Det går inte att organisera fram ett bättre företagsklimat, vilket man verkar vara inne på i kommunhuset utan ett positivare klimat kräver samverkan, uppställning, information, tydliga mål och signaler. Och inte minst ambitioner att nå höjderna.

Egen undersökning gav ännu sämre resultat

Det spelar ingen roll hur många aktiebolag som finns i kommunen. Eller om de ökar vilket ju exempelvis kan hänga ihop med generösare skatteregler för småföretagare som bildat bolag. Lika lite som man kan se ett ökat antal
företag i en kommun som tecken på ett gott företagsklimat.

Flera som startat eget kan ju exempelvis bero på att flera har extraknäck som läggs i små enskilda firmor som lättare kan göra vissa avdrag.

I Övertorneå svarade 121 av cirka 300 företagare Svenskt Näringsliv att företagarklimatet blivit sämre. Och det är i särklass allra sämst i Norrbotten. Övertorneå bryter nämligen av från de övriga. Sånt måste man förstås ta till sig. Det går inte att påstå att en rankning är fel med så många som svarat.

Det skrämmande var att politikerna samtidigt påstod att företagsklimatet blivit mycket bättre.

Dessutom beställde Övertorneå kommun en undersökning för ett år sedan som visade att sju av tio företagare ansåg att företagsklimatet var dåligt. Till och med sämre än vad Svenskt Näringsliv har kommit fram till.

I Umeå motionerar man om bättre företagsklimat

Ta till er siffrorna i Övertorneå. Se dem som en hjälp till ett nödvändigt uppvaknande och försök inte med onödiga bortförklaringar. Försök att göra något åt problemen i stället och jobba med attitydförändringar i kommunhuset
i stället för att fastna i organisatoriska garn.

I Umeå har man tagit till sig raset på rankningen på ett föredömligt sätt. Där sköt den s-märkta kommunledningen först på budbäraren Svenskt Näringsliv, men debatten fick snabbt ordentlig fart. Nu har den borgerliga alliansen i kommunen motionerat om att Umeå ska sikta på att bli bland de tio bästa företagarkommunerna i landet. Och man har dessutom understrukit ambitionen i annonser i lokaltidningarna. Kanske dags att man gör något liknande i Övertorneå?