Noterat: Kärnkraftverk nära länet?

Politik2007-06-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
BESKEDEN OM SATSNINGAR på kärnkraft har duggat tätt den senaste tiden. Och det är inte bara klimathotet som fått beslutsfattare i olika länder att fundera kring nya kärnkraftverk. Britter satsar på kärnkraft för att klara energiförsörjningen och utsläppsmålen. I Norge planerar statsägda Statkraft för ett kärnkraftverk som drivs med inhemskt norskt radioaktivt bränsle. Statliga Vattenfall vill bli delägare när Litauen bygger nytt i stället för kärnkraftverket i Ignalina ?
Därför ska man inte heller vara särskilt förvånad över att det planeras för ännu ett kärnkraftverk i norra Finland. Även om miljöpartiets språkrör Peter
Eriksson anser att det är galenskaper och en felaktig politik ?

Boliden med
För en tid sedan gick Boliden ut
med en avsiktsförklaring om att bilda ett konsortium för att utreda förutsättningarna för ett nytt kärnkraftverk i norra Finland. Tydligen är området kring Kemi hett i sammanhanget. Det skulle betyda ett kärnkraftverk bara ett par mil från Haparanda.
Bolidens intresse i sammanhanget är att långsiktigt säkra elleveranser till finska smältverk och kunna bibehålla en konkurrenskraftig produktion, enligt verkställande direktören Jan Johansson.
Kapaciteten i kärnkraftverket reserveras till en tredjedel för finska industrin, en tredjedel till lokala och regionala elbolag och den sista tredjedelen till Eon. Tanken är att kärnkraftverket ska tas i bruk 2016.

Allt positivare
Den här utvecklingen lär vi få
leva med framöver. Både för att vi ska klara av energiförsörjningen och klimatkraven. Sedan må en och annan politiker som inte öppnat ögonen efter folkomröstningen i Sverige för 27 år sedan grymta och ropa efter mer vind, sol, halm och vad det nu är.
Inställningen bland svenskarna till kärnkraften har också blivit allt positivare med åren. En mätning för ett par månader sedan visade att 32 procent vill bygga ut kärnkraften medan 43 procent vill ha den kvar tills de nuvarande verken skrotats av ekonomiska eller säkerhetsmässiga skäl. Och det är bara 17
procent som vill avveckla kärnkraften numera.
Tala om en kraftig opinionsförändring under senare år.
Men kanske besked som planerna på världens största vindkraftspark i Piteå skakar om många. Det kan handla om mellan 500 och 2.000 vindsnurror!
I så fall är det väl bäst att förankra Norrbotten rejält så att inte länet lyfter ?