Noterat: B+ till Björklund

Politik2008-02-08 09:03
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
JAN BJÖRKLUND, utbildningsministern, börjar så smått bli min favoritminister. Inte för exakt allt han gör eller föreslår utan för att han målmedvetet lägger förslag utan att vela och darra på manschetten. Han vet vad han gör och han är också tydligt på att det han föreslår också ska genomföras. Björklund borde ses som ett föredöme. Tänk om alla
ministrar vore lika tydliga!

Visst, Jan Björklund är beredd att diskutera de nya betygen i sex eller egentligen sju steg med oppositionen. Men han slår också fast att förslaget som lagts ändå
genomförs om alliansregeringen får bestämma. Låt vara att diskussionen inte blir så meningsfull kanske, men Björklund tänker inte ändra på grundkonceptet. Det blir sex steg. Därmed basta.

Björklund får ett B på den nya skalan från A till F, vilket i stort sett är ett MVG i dag. För att få ett A måste man nå upp till allra översta MVG-delen.

Återgång till gammelgamla betygsskalan

Jan Björklunds samtal med oppositionen känns ungefär som när företagsledare pliktskyldigt förhandlar med facket. Därmed har hon eller han fullgjort sin skyldighet och kan fritt fatta beslut. Utan att ta hänsyn till åsikterna som har framförts.

Förmodligen är också Björklunds taktik den rätta. Den kravlöshet som förespråkas av vänsterblocket tyder ju inte direkt på att man inom de tre partierna jublar över mer rättvisa och träffsäkra betyg som passar bättre än dagens med mycket vida ramar. Skillnaden mellan två elever som har fått VG kan ju vara enorm i vissa fall med dagens miniskala.

Björklunds modell är en återgång till den gammelgamla betygsskala som gällde innan hela havet började storma och allt gammalt skulle kastas på skrothögen. Fem godkända steg A till E och i praktiken två underkända även om bara ett av dem får en bokstav, F, och det andra blir ett streck.

Man kunde förstås ha gått ännu längre för att förtydliga skillnaderna ytterligare, men den här betygsskalan känns ändå som ett välkommet och bra alternativ till dagens. Det fanns tydligen olika meningar inom regeringen om de nya betygen och därför stannade också antalet godkända steg vid fem. Men det här förslaget borde även socialdemokraterna kunna svälja. Helst i en tid när SVT nu kör speciella serier och program för att visa hur usel kunskapsnivån är hos alltför många elever i nionde klass.

Det visar att man måste våga sätta hårdare krav och att föräldrar och lärare måste bry sig mer om barnen och ungdomarna.
Flummandet och kravlösheten har pågått på tok för länge!