Landstingsstyrelsen klubbade ju i höstas att tjänstemän ska fatta besluten om förändringar av antalet vårdplatser. Inklusive de obs-platser inom primärvården som det har varit lång debatt kring efter förslagen om neddragningar. Men när landstingsfullmäktige sammanträdde i mitten av februari hade Kent Ögren fått kalla fötter. Då sa han, enligt mina anteckningar, att "obs-platsernas vara eller inte vara ska även efter vårdplatsreduktionen vara fullmäktigebeslut". Och det tycker jag han har helt rätt i.
Häromdagen påstod NSD att landstingsledningen nu har backat till den ståndpunkten. Men det är väl inte så lätt alla gånger att hålla ordning på Ögrens reträtter, bordläggningar och påstådda behov av fortsatta beredningar ...
Kent Ögren gjorde bara en halv reträtt
Klart är att Kent Ögren ändå långt tidigare gjorde den här kovändningen efter kritiken mot att de styrande politikerna försökt krypa undan besvärliga beslut. Den senaste, men kanske inte sista, linjen är därför att beslut om vårdplatser utanför primärvården ska delegeras medan verksamheterna får klara ut sjukvårdsplatserna.Ett halvt steg tillbaka med andra ord.
Men frågor om vårdplatser är så centrala att det är självklart att landstingsfullmäktige ska fatta besluten. Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård är en av dem som ofta brukar peka på att de här viktiga frågorna är på väg att glida bort från politikerna som väljarna direkt kan ställa till ansvar för besluten. Det är en demokratifråga med andra ord.Sotdöden verkar ha drabbat frågan om obs-platserna. Kent Ögren klarar tydligen inte av den internt inom sitt eget parti. I början av april drog han tillbaka förslaget tre minuter över tolv - eller tio minuter över åtta för att vara exakt och sedan landstingsstyrelsens extra möte skulle ha börjat. Då påstod han helt fräckt att frågan inte hade hunnit beredas färdigt.
Men i verkligheten handlade det om att tre av hans partivänner hade gått emot förslaget under ett förmöte och när de uppmanades att inte infinna sig på fullmäktigemötet så vägrade de. I det läget backade Ögren.
Det har gått fem månader nu och ärendet är tydligen fortfarande inte berett ... Kanske väntar Ögren på att de tre avvikande partivännerna Kenneth Nilsson och Jörgen Lövgren från Kiruna samt Gunder Hietala i Övertorneå ska ledsna på landstingspolitiken. Eller att Marléne Haara i Haparanda gör det.