Det är nio månader sedan den så kallade Januariöverenskommelsen – Jöken – ingicks mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. På den tiden har statsminister Stefan Löfven (S) försatts i en besvärlig situation, inte minst på grund av migrationsfrågan.
I Demoskops oktobermätning är Socialdemokraterna nere på historiskt låga 23,1 procent, med ett tapp på över 5 procentenheter sedan valet. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gå starkt framåt. Mellan S och SD skiljer bara 0,2 procentenheter. Enligt Demoskops uppskattning har S tappat omkring 140 000 väljare till SD sedan riksdagsvalet.
Det är inte förvånande sett till de påfrestningar som den sedan många år omfattande invandringen har inneburit – och fortsätter att innebära – på alltifrån socialtjänst till rättsväsende och tillgång på bostäder.
När det gäller migrationspolitiken gav valresultatet en mycket bred majoritet för en mer restriktiv linje. Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – de fyra partier som i valrörelsen 2018 ville minska flyktingmottagandet – utgör i dag nästan tre fjärdedelar av Sveriges riksdag. Partierna som gick till val på att återgå till den generösa migrationspolitik som gällde fram till och med flyktingkrisen hösten 2015 – Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – uppgår tillsammans till inte mer än 27 procent av riksdagen.
Ändå har Socialdemokraterna, som egentligen vet bättre, gett efter för småpartierna. I utbyte mot regeringsmakten har S gått med på att alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar samt förbundit sig att verka för en ny humanitär skyddsgrund i den parlamentariska migrationskommittén.
Därför var det överraskande – inte minst för Miljöpartiet – att Löfven under ett besök i Malmö förra veckan berättade att regeringen nu strävar efter att halvera flyktingmottagandet. Motreaktionen kom omedelbart. Tidigare demokratiministern, numera Europaparlamentarikern, Alice Bah Kuhnke (MP) menade att Löfven hämtade sin retorik direkt ”från den yttersta högern”. Budskapet från språkrören Isabella Lövin och Per Bolund var att MP ska fortsätta att ha stort inflytande över den migrationspolitik regeringen bedriver. ”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, skrev Bolund på Facebook.
Just nu har Miljöpartiet tumskruvar på Stefan Löfven i migrationsfrågan. Med Centerpartiet och Liberalerna som stödpartier minskar manöverutrymmet ytterligare.
Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna borde ha ett gemensamt intresse av att ändra på detta. Det vore i det här läget dessutom bra för Sverige.