Moderaterna söker kärnväljare

Moderaternas offensiv i ekonomiska frågor kan, om den lyckas tvinga ut Sverigedemokraterna på banan, vara framgångsrik i att belysa SD:s många brister.

Sas. Ett av de statliga företagen som M vill sälja vid en valseger.

Sas. Ett av de statliga företagen som M vill sälja vid en valseger.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2016-08-19 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Moderaterna har kopplat på charmen mot sina kärnväljare och dra upp konfliktytor mot Sverigedemokraterna. Målet är tydligt, det är dags att försöka vinna tillbaka de väljare som har känt sig tvungna att rösta på SD.

Omläggningen av migrationspolitiken har varit en början på detta arbete, och på att alls uppfattas som ett ansvarstagande parti. Den utvecklingen fortsätter. Partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forsell har gjort klart att Moderaterna vill ta bort möjligheterna för människor som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd att erhålla försörjningsstöd. M vill även få till stånd en kartläggning över hur många som faktiskt gömmer sig i landet.

Det lär dock inte räcka hela vägen för att locka tillbaka de väljare som har lämnat Moderaterna för Sverigedemokraterna. Bättre vore att förklara att M vill bryta upp Alliansens överenskommelse med Miljöpartiet från 2013 om att illegala invandrare har rätt till sjukvård och skolgång. Så långt verkar Moderaterna dock inte vara beredda att gå i nuläget. För att ytterligare öka incitamenten för partiets förlorade väljare att återvända har M valt att gå på offensiven även i fråga om statliga bolag.

Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson, berättar för Dagens Industri att M efter en valseger 2018 vill sälja statens innehav i Telia, SAS och SBAB (18/8). Det finns tydliga liberalkonservativa skäl till detta. Staten ska inte i onödan äga företag utan i stället ägna sig åt att reglera dem.

Många av de högerväljare som har gått till SD är inte onödigt förtjusta i det partiets protektionistiska ekonomiska politik. Den innebär ett stort mått av nostalgi, önsketänkande samt vurm för en omfattande stat. Moderaternas offensiv i ekonomiska frågor kan om den lyckas tvinga ut SD på banan vara framgångsrik i att belysa SD:s många brister.

Situationen kan dock bli problematisk för M. Det finns goda argument för att staten stundtals bör äga företag om det nationella intresset så fordrar, till exempel vid händelse av kris eller krig. SAS är ett utmärkt exempel på detta.

Statens ägande i SAS upp går till knappt 22 procent och garanterar att det finns en flotta av svenskflaggade flygplan. Vid behov kan dessa mobiliseras för transport av materiel och personal. Ska staten sälja ut sitt innehav bör detta tas med i beräkningen och generösare regler lär behöva införas för att tillse att det även i framtiden finns svenskflaggade plan.

Moderaterna gör rätt i att försöka släpa ut SD på den ekonomiska banan. Även där har Sverigedemokraternas politik lågt stöd bland högerväljarna. Men M behöver också fundera över konsekvenserna av de eventuella försäljningarna.

Ledare