Svensk politik har ställts på ända. Medborgarnas bild av Socialdemokraterna som ett regeringsdugligt parti har kommit på skam. Statsminister Stefan Löfven har i stället för att avgå och antingen komma tillbaka med en ren S-ministär eller lämna över till Alliansen fegat ur och ropat efter nyval.
Hittills har Alliansen spelat med. Det borde man sluta med och i stället väcka misstroendevotum i riksdagen och fälla regeringen så att man själva kan ta över. Skälen till det är enkla. Bara ett av många tänkbara regeringsunderlag är prövat, varför ett extraval inte är parlamentariskt påkallat utan enbart är fråga om maktspel. Det finns heller inte anledning att tro att det blir mycket klarare majoritetsförhållanden i riksdagen efter extravalet. Vidare skulle det ledande allianspartiet Moderaterna behöva en valrörelsefri andhämtningspaus för att enas kring en ny berättelse om Sverige.
Utan en tankepaus är risken stor att man går vidare i exakt samma hjulspår och inte funderar över vart den vision som på många punkter bekräftat arbetarrörelsens världsbild bär i förlängningen. Ett omfattande nyarbete skulle behövas.Risken är uppenbar att om Moderaterna inte gör något alls så går partiet mot en större knäpp på näsan från de kärntrupper som i valet senast proteströstade på SD. Samtidigt riskerar en snabbomvändning på ett fåtal områden som försvar, lag och ordning, migration och integration att bli ett lapptäcke och att man inte går helt i takt med övriga Alliansen. Det är dock en risk Moderaterna måste ta.
Ytterst hamnar detta ansvar på den blivande partiledaren Anna Kinberg Batra. Hon måste nu snabbt se till att kärnväljarna hittar hem igen. Utan dem vinner Moderaterna och Alliansen inga val. Och då blir det inte en borgerlig regering efter den 22 mars.
På framtoningsplanet måste Kinberg Batra också hinna visa sin potential att vara hela Sveriges statsministerkandidat och inte bara storstadskarriäristernas, som hon i dag gärna framställs som. Fredrik Reinfeldt ägnade mycket tid både före han blev vald till partiledare och därefter ända genom sista valrörelsen till att möta medlemmar och väljare ute i landet för att lyssna in deras verklighet. Kinberg Batra behöver börja arbeta på motsvarande vis om Moderaterna ska kunna konsolidera ställningen som det ledande borgerliga partiet i hela landet.
Utmaningarna är många för den blivande Moderatledaren. Resan börjar i riksdagen, ta initiativet åter och fäll regeringen Löfven. Låt Alliansen åter visa hur duktig den är på att regera – även i minoritet.