Miljöpolitik måste inte vara vänster

Svenska Nyhetsbyrån ringde upp Moderaternas nya miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard för att prata om partiets nya satsning på miljöpolitik.

Maria Malmer Stenergard. Miljöpolitisk talesperson (M).

Maria Malmer Stenergard. Miljöpolitisk talesperson (M).

Foto:

Politik2017-11-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är en sammanhållen miljö- och hållbarhetspolitik ett grundläggande krav på en seriös politisk aktör från väljarna i dag?

– Ja, det tycker jag och vi har tagit alldeles för lite plats på det området. Och det har lett till att Miljöpartiet i stor utsträckning har fått definiera vad som är bra miljöpolitik. Det har varit väldigt skadligt. Det har inte alls ställts samma krav på miljöpolitik som på andra politiska områden vad gäller exempelvis ekonomisk hållbarhet. Jag kommer ju från skatteutskottet och vår inställning är att man måste ta ansvar för skattebetalarnas pengar, det är lika viktigt på miljöområdet. Tilltron till skattesystemet är inte given utan måste värnas.

Din ingång är alltså att låta den moderata ideologin få genomslag också inom miljöpolitiken?

– Precis. Det är som att vi har trott att det krävs några nya angreppssätt på miljöområdet, men det gör det inte alls. Tvärtom. Därför är det synd att vi har haft så dåligt självförtroende i de här frågorna. Ju mer jag tittar på det, desto tydligare blir det att det är just de moderata kärnvärdena som krävs om vi ska fixa det här.

Vilka värden är det Moderaterna ska bygga sin miljöpolitik på? Vad skiljer den från den rödgröna politiken?

– Äganderätten har alltid varit central för oss. Vi vet ju att när människor faktiskt äger något så tar de också bättre hand om det. Detta måste man ha med sig även i miljöpolitiken. Tron på innovationer skiljer oss också från vänstern. Vi löser inte morgondagens problem enbart genom att använda gårdagens innovationer mindre. Jag brukar ta Earth Hour som exempel. Det handlar ju till stor del om att bortse från en uppfinning som likt få andra har drivit människans utveckling i en väldigt positiv riktning och bidragit till alltifrån förbättrad hälsa till minskade utsläpp.

– Ett annat grundläggande moderat element är ju tron på marknadsekonomins krafter. Men också konsumentmakt och

tron på människan. Konsumenter med god tillgång till information kan påverka väldigt mycket.

Nyligen röstade Europaparlamentets miljöutskott för att bland annat först kraftigt begränsa och sedan helt fasa ut grödebaserade biobränslen till 2030. Moderaterna vill ju ställa krav på ökad inblandning av biobränslen. Är det ens möjligt längre?

– Det är möjligt om man har en regering som är påläst och som verkligen driver de svenska frågorna. Det bekymrar mig. EU är ett otroligt kraftfullt instrument, men det vill till att man kalibrerar det rätt. Och vi måste dra nytta av våra grödor och vår skog om vi alls ska ha en chans nå miljömålen. Nu är det inte slutligt avgjort på EU-nivå men regeringen har agerat väldigt tveksamt och det försvårar ju också möjligheterna till ett bra utfall. Förhoppningsvis fattar man galoppen innan den slutliga omröstningen och driver på för att vi ska kunna dra nytta av vår skog och våra grödor. Det är ju så med EU att alla länder har olika förutsättningar och vi har större förutsättningar att nå resultat om vi hjälps åt snarare än lägger hinder i vägen för varandra.

Har ni fått några signaler på att regeringen förstår allvaret i vad som riskerar att hända?

– Nja. Jag har ställt en skriftlig fråga och fått ett svar som bekräftar vikten av att driva på i de här frågorna men då krävs det att man gör det också och det har vi inte sett än.

Opinionsintervju | Maria Malmer Stenergard