Enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort har bara 20 procent av landets kommuner, landsting och regioner målsättningar för hur mycket av den upphandlade maten som ska vara svensk eller närproducerad. Däremot har 80 procent av dem målsättningar gällande ekologisk mat. Samma mönster känns igen i Norrbottens kommuner. I Bodens kommun har man exempelvis sedan tio år tillbaka konkreta och ambitiösa mål gällande andelen ekologisk mat, det senaste målet är 30 procent, men motsvarande mål gällande närproducerade livsmedel lyser med sin frånvaro.
Det är märkligt att engagemanget så hårt riktas mot ekologiska satsningar, vars hälso- och miljövänliga suveränitet nyligen ifrågasatts av Livsmedelsverket, medan satsningar på närproducerat hamnar i skymundan.
Matens kvalitet och ursprung får allt större betydelse för svenskarna. Svenska konsumenter uppskattar såväl de öppna landskapen som Sveriges djurskydd och låga användning av antibiotika och bekämpningsmedel. Många ser också ett värde i att veta var och hur maten producerats samt att bidra till de lokala lantbrukens överlevnad. Konsumenternas preferenser har även fått med sig livsmedelsbranschen på tåget som gjort stora insatser för att förbättra ursprungsmärkningen på produkterna.
På sistone har även regeringen vaknat till. Landsbygdsministern och norrbottningen Sven-Erik Bucht sade nyligen offentliga inköp av närproducerat ”skapar jobb på landsbygden, men det är också det att vi har en hållbar produktion i Sverige, med väldigt säkra och miljövänliga livsmedel”.
Även civilminister Ardalan Shekarabi (S) gör nu en viktig insats när han försöker förbättra svenska lantbrukares chanser att delta i kommunernas offentliga upphandlingar. Han förklarade att ”problemet har varit att vi har långtgående djurskyddskrav i svensk lagstiftning som våra bönder måste följa, det är bra krav men medför också kostnader. Men de kraven har inte uppställts i alla upphandlingar när man köpt kött från offentliga sektorns sida. Snacka om dubbelmoral”.
Kommunerna är fortfarande hopplöst efter. Norrbottens kommunpolitiker har mycket kvar att bevisa gällande engagemanget för den närproducerade maten och de lokala företagarna. Tidigare har många kommuner skyllt på att EU:s konkurrensregler satt käppar i hjulen, men sedan dessa gjorts om för att även ta hänsyn till bland annat miljöaspekter så håller inte längre detta argument. Ett antal föregångskommuner, såsom Skellefteå och Sollefteå, har även visat att det går att göra många insatser för att främja inköp av de lokala produkterna, om bara viljan finns.
Det är dags för även Norrbottenskommunerna att börja leverera mer närproducerat i de offentliga köken.