I Kiruna kommun har alla som vill, rätt att arbeta heltid. Men nu vill det borgerliga styret avskaffa detta. Att hitta på tjänster är inte schysst mot skattebetalarna, menar kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Helt rätt. Det är absurt att den som erbjuds en fast anställning automatiskt ska kunna begära en heltidstjänst. Om inte arbetsuppgifterna räcker till tvingas skattebetalarna finansiera ett deltidsjobb som inte finns.
När ett liknande försök i Nynäshamn utvärderades för några år sedan visade det sig att rätten till heltid hade lett till ökad frånvaro och ett ökat behov av timavlönat arbete, för att ersätta den ökade frånvaron.
Dessutom ökade kostnaderna. Dels på grund av den ökade frånvaron, och dels, förstås, eftersom lönekostnaderna gick upp när anställda gick från deltid till heltid. Inget vidare resultat alltså.
Ändå driver Sveriges kommuner och landsting tillsammans med fackförbundet Kommunal ett nationellt projekt som går ut på att göra heltid till normen inom den offentliga sektorn.
Från kommunsidan är motivationen att det ska bli lättare att möta rekryteringsbehovet inom välfärden. Självklart är det viktigt för kommuner och landsting att vara attraktiva arbetsgivare. Många har redan svårt att hitta tillräckligt med personal. I takt med att befolkningen åldras spås rekryteringsbehovet öka ytterligare.
Men det är inte självklart att heltidsarbete lockar fler. Norrköping är en av de kommuner som har infört heltid som norm. När 3 000 anställda där fick svara på en enkät, visade det sig att de flesta inte ville gå upp i heltid.
Också inom Kommunal har man ett kluvet förhållande till heltid. Fackförbundet hyser starka röster som förespråkar att välfärden ska ställas om till sex timmars arbetsdag. Nyköping och Göteborg är två kommuner där 30 timmars arbetsveckor införts på prov. Då är motivet att det minskar stressen att arbeta färre än de 40 timmar som Kommunal i Kiruna vill se. Så hur ska man ha det egentligen?
De som förespråkar att sex timmar ska räknas som heltid vill förstås också att detta ska ske till samma lön som för den som jobbar åtta timmar. Rätt till att jobba heltid, sex timmar om dagen, så att säga.
Nu talar vi ökade kostnader. De som får stå för notan blir skattebetalarna. Och så är vi tillbaka där vi började. Vilka är den offentligfinansierade välfärden till för? Jo, för dem som använder den, inte för de anställda. Arbetstiderna måste utgå ifrån de behov som finns inom vård och äldreomsorg. Inte utifrån vad som – möjligen – är önskvärt för Kommunals medlemmar.