Do they know it´s Christmas? Sången, som nu går på repeat i julspellistorna, skrevs med anledning av svälten i Etiopien 1984. Initiativtagaren Bob Geldof hade sett undernärda barn på TV och tänkte att något måste göras. I en hast lyckades han få ihop ett gäng artister som gärna lånade ut sig för en god sak och de spelade in vad som blev en dunderhit.
Vi som växte upp under 1980-talet minns uppmaningen, ”Tänk på barnen i Etiopien”, när man inte ville äta upp. Budskapet från supergruppen Band Aid var ungefär lika intelligent som att skicka sina överblivna matrester till svältande barn. ”Feed the world” – mata världen – som om det hängde på en låt.
Men Etiopiens problem var inte några års missväxt utan inre konflikter och vanstyre sedan många år tillbaka. Bland annat hade en marxistisk gerilla bidragit till att slå sönder både produktion och distribution av spannmål. Verkligheten var oändligt mycket mer komplicerad än vad några välvilliga, men naiva, artister insåg.
I själva verket talar en del för att de humanitära insatserna i Etiopien bidrog till att förlänga konflikten, och därmed svälten. I värsta fall var Band Aid inte ens det plåster på såren som namnet antydde.
Förhoppningsvis har vi lärt oss något sedan dess. Barn svälter i Jemen på grund av krig, inte brist på mat i sig.
Att rädda världen med symbolhandlingar står dock fortfarande högt i kurs. Ta till exempel det sugrörsförbud som EU vill införa. Motivet är att rädda världshaven från plastskräp. Ett i och för sig lovvärt ändamål. Men om vi tittar på listan över de länder som släpper ut mest plast i haven hamnar Kina, Indonesien och Filippinerna i topp. Inget EU-land kvalar in på topp 10. Självklart ska man inte slänga plastskräp som sedan kan hamna i havet, men att tro att detta gör någon verklig skillnad är nonsens.
Eller ta Ica som, såhär i juletider, föreslår att man ska byta ut smöret i pepparkakorna mot margarin för att klimatanpassa dem. Pepparkakor, denna klimatbov …
Flygskatten, ännu en av dessa symbolhandlingar, försvinner åtminstone till nästa år med den budget som riksdagen antog häromdagen. Skattens positiva effekt är i stort sett obefintlig eftersom flyget redan omfattas av EU:s utsläppshandel.
För övrigt publicerades en studie från Göteborgs universitet häromdagen som visar att ekologiskt odlad mat har större klimatpåverkan än annan mat. Det är värt att fundera på innan julmatsinköpen. För frågan är varför vi gör de här valen – för att vi verkligen vill göra nytta? Eller för att det känns bra?