Ibland har jag känt att det är som att befinna sig i kvicksand. Det är när jag stöter på personer som inte litar till några uppgifter. De litar inte på vad som rapporteras i tidningarna om kriget i Syrien eller om amerikansk inrikespolitik. De litar inte på nationell statistik om ekonomi eller brottslighet.
Det är klart att det mesta som vi tror oss veta, rent teoretiskt, skulle kunna vara falskt. Läser man lite filosofi lär man sig att handskas med tankeexperiment som att ens hjärna skulle kunna befinna sig i en glasburk och matas med elektriska impulser som bygger upp en falsk bild av verkligheten. Lite som i Matrix-filmerna.
Det finns förstås snäppet mindre osannolika scenarier också, som att mycket av det som sägs av politiker eller skrivs i media bara är resultatet av en stor konspiration.
Fullkomligt omöjligt är det inte. Men i praktiken blir det enda rimliga att utgå ifrån vad som verkar sannolikt. Ska jag tvivla på allt jag tror mig veta slutar jag snart i samma position som den franske filosofen Descartes. Jag tänker, alltså finns jag. Men sedan då? Om jag överhuvudtaget ska ha någon kunskap om det som befinner sig utanför det fält jag själv kan uppleva för stunden, måste jag lita till andra människor. Jag måste få viss kunskap från andra auktoriteter av något slag.
Det märkliga är att de där som inte litar på vad myndigheterna säger om månlandningen eller om brottsstatistik, hittar egna källor till sina alternativa verklighetsförklaringar. Youtubeklipp och obskyra sajter som de av någon anledning anser vara fullkomligt trovärdiga.
Samtidigt finns det de i andra änden av spektret som utan att reflektera tror att precis allt som står i tidningen inte bara är sant, utan också ger en fullständig bild av verkligheten.
Om den första kategorin borde tvivla lite mindre, så borde de senare odla lite mer av sund skepsis. Inte för att det som vi kan läsa och höra i tidningar, radio och TV skulle vara osant. Men för att det alltid ger en begränsad bild. Vilka nyheter väljs ut? Vilka frågor ställs? Vilken kunskap har reportrarna om de ämnen de skriver om? Det är knappast ens möjligt att ge en fullkomlig, korrekt och helt neutral bild av verkligheten, ens med de bästa journalister. Dessutom tillkommer förstås de fall då det finns intressen som medvetet sprider desinformation av olika slag.
Fake news, desinformation och vinklade nyheter är en realitet, samtidigt som det är långt ifrån hela verkligheten. Att hålla båda de tankarna i huvudet kan vara en utmaning, men så är världen mer komplicerad än vad en del vill göra gällande.