Maria Eriksson: Sverige – himmel eller helvete

Foto: John Minchillo & John Bazemore

Politik2019-09-10 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sverige – ett socialistiskt paradis? Eller helvete? I den amerikanska debatten har Sverige blivit en yta som politiska drömmar och mardrömmar projiceras på. Bernie Sanders är en av det demokratiska partiets kandidater inför presidentvalet nästa år. 1988 reste herr och fru Sanders på bröllopsresa till Sovjetunionen där de charmades av vad de såg. När Sanders i dag pressas på vilka socialistiska förebilder han ser – Venezuela kanske? – lyfter han istället fram ”länder som Danmark och Sverige”.

På motståndarsidan finns president Donald Trump som på yvigt, trumpskt manér lyft fram Sverige som ett varnande exempel. Men varken Sanders eller Trump verkar veta vad de talar om. Kanske förstår inte ens vi svenskar vad det är som kännetecknar Sverige?

I en intressant intervju i Svensk Tidskrift (16/8) menar Daniel Klein, professor i ekonomi vid amerikanska George Mason University att Sverige faktiskt är påfallande liberalt. Varken eller, skulle alltså bli svaret på de två inledande frågorna.

Liberaler har under lång tid haft betydande roller i samhället. Klein lyfter här fram 1800-talspersonligheter som författaren Erik Gustaf Geijer och Johan August Gripenstedt, Sveriges finansminister under mitten av 1800-talet och personen bakom en rad liberala reformer. Men också det privata näringslivet och dess inställning till marknadsekonomi. Svenska universitet är heller inte fullt lika genomsyrade av vänsterideologier som amerikanska, om man får tro Klein.

Svenskar litar på varandra. Vi är till exempel relativt förskonade från yrkeslicenser. I USA är det olagligt att arbeta som frisör utan en sådan. Även om det förstås finns exempel på samma skråtänkande här, som i besattheten av behöriga lärare.

Sverige är alltså i vissa aspekter mer liberalt än USA. I dagarna presenterade den amerikanska tankesmedjan Heritage sitt index över ekonomisk frihet i världen. Sverige hamnar på plats 19, USA på nummer 12. Skillnaden är inte särskilt stor. Det som drar ner Sveriges betyg är den genomreglerade arbetsmarknaden och de mycket höga statsutgifterna.

Tittar vi bara på de faktorerna finns det fog för att skylla Sverige för socialism. Här behövs verkligen genomgripande reformer.

Men det gäller samtidigt att hålla fast vid framgångsfaktorerna. Fria marknader och ett välfungerande rättssystem. Och så lyfter Daniel Klein fram något mer. Ett civiliserat samhällsklimat. Oavsett om det handlar om väjningsplikt i trafiken eller att behandla politiska motståndare hövligt. Det senare vore förstås något för trumpister att ta till sig, både där och här.

Krönika