Varför vill ingen gå i luciatåget? Lions Club i Piteå ställer in årets luciatåg och SVT låter allmänheten spekulera kring varför. Förklaringarna är spretande: curlade ungdomar som bara sitter framför datorn, ”tramset med fotoförbud”, religionen är på väg ut, ingen respekterar traditioner längre.
Det inställda luciafirandet blir till en projektionsyta för det man anser vara fel i samhället i stort. Det blir som i internet-memen ”Det spelar ingen roll om det inte är sant, det är fördjävligt i alla fall.”
Den som oroar sig för att svensk kultur är på reträtt har fullt sjå denna traditionstyngda del av året.
För några veckor sedan ”rasade” en debatt om att Apotekarnes lanserat en vintermust. ”Va, får vi inte fira jul längre?”
Upprördheten över att julen städats ut späddes på av att Falcon lanserade ett vinteröl och Ikea kallade sina julgranar Vinterfest. Som om Ikeas produkter någonsin haft begripliga namn.
Kvällstidningarnas bildsättning bör nog tas med en viss nypa salt. Hur många upprörda kommentatorer krävs för en internetstorm? Dessutom visar det sig att julen inte alls är stulen. Vintermust och vinteröl är bara ytterligare produkter i sortimentet. Julvarianterna finns kvar.
Jag hörde nyligen en redogörelse för hur Blossa glögg ändrat sin marknadsföring. Företaget har tagit bort typiska julsymboler ur annonserna och låter i stället produkten förknippas med just vinter. Varför? Helt enkelt för att vintern är betydligt längre än julen.
I stället för att sälja glögg en månad per år så hoppas man på att göra drycken populär från oktober till februari. Smart marknadsföring. Som inte har ett dugg att göra med påtryckningar från några jul-hatare.
Det verkliga skälet till att luciafirandet läggs ner visar sig vara att man inte har tillräckligt många luciakandidater. Trenden syns runt om i landet. Allt fler kommuner väljer att inte kröna en officiell lucia.
Ofta nämns omröstningsmomentet som en anledning. Unga tjejer ställer inte upp i vad som närmast blivit en skönhetstävling.
Är inte det en rätt sund reaktion? Och behövs det verkligen kommunala lucior? Det finns gott om andra aktörer som bidrar till att upprätthålla traditionen. Sedan drygt 70 år tillbaka arrangeras Norrbottens lucia av Norrbottens-Kuriren (Norr Media) och Lions i Luleå. Under de åren har miljontals kronor samlats in till välgörenhet. I skolor och förskolor landet över tindrar luciatågen. ”Det är jättepopulärt och jag tror inte att vi har nått peaken än”, menar Lena Kättström Höök, som skrivit en bok om luciafirandet. Nej, med ingredienser som tända ljus, skönsång och fikabröd är nog inte denna högtid hotad i första taget.