Antalet narkotikaanmälningar i Kiruna har femdubblats de senaste åren, rapporterar P4 Norrbotten. En av förklaringarna är handel via nätet.
2015 nystades den dittills största narkotikahärvan i Sverige upp. Huvudmannen, boende i Skellefteå, hade med hjälp av medarbetare i bland annat Kiruna skickat 4 500 försändelser narkotika till olika kunder.
Handeln skedde via det så kallade Darknet, en krypterad del av internet. Operationen var omfattande, men en annan sak slår mig när jag läser om fallet. Tingsrätten beskriver hur försäljningen har skett på ett professionellt sätt, med god service och brett sortiment.
Det för tankarna till de återkommande rapporterna om brist på läkemedel. Att det saknas ett visst märke i en viss förpackningsstorlek är visserligen inte detsamma som att den aktuella substansen inte går att få tag på, vilket Medierna i P1 påpekade i ett belysande program. Men att flera andra europeiska länder också rapporterar bristsituationer tyder på att det finns ett systemfel. Och att den som skyller allt på den svenska avregleringen av apoteksmarknaden gör det för lätt för sig.
Eller ta företaget Apotekstjänst som anlitades av ett antal mellansvenska regioner för att leverera materiel till vården. Redan dag två uppstod problem. Under oktober fick hundratals operationer ställas in. Inte ens en så basal sak som toalettpapper lyckades man få fram i tid.
Det var inte heller första gången Apotekstjänst strulade. Hade sunt förnuft fått råda hade de inte vunnit denna viktiga upphandling. Men politiker och tjänstemän valde den leverantör som erbjöd lägst pris. Det är ett enkelt sätt att ha ryggen fri.
Att låta mer subjektiva omdömen få större vikt vid upphandlingar är visserligen inte oproblematiskt. ”Jag hör om minst en korruptionsskandal i veckan”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet till sajten Fplus, och korrigerar därmed bilden av Sverige som ett korruptionsfritt land.
För att upphandlingarna ska gå rätt till krävs därför stor transparens. Och att den som fattat ett dåligt beslut får ta ansvar för detta. I Apotekstjänstfallet tycks ingenting hända.
När forskare studerar Darknet noterar de motsatsen. Köparna får sätta betyg på leverantörerna, precis som hos många legala webtjänster. Den som inte levererar bra service tappar genast kunder. Det skapar incitament att förbättra kvaliteten.
Kanske finns här lärdomar att dra. För visst är det snopet om den svarta droghandeln är mer ”professionell” än offentligt upphandlade verksamheter.