Maria Eriksson: Bill Gates har fel om robotarna

Foto: Gian Ehrenzeller

Politik2017-03-10 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

"If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it." Citatet kommer från den tidigare amerikanske presidenten Ronald Reagan som sammanfattade statens syn på skatter. Om det rör sig, beskatta det. Om det fortsätter att röra på sig, reglera det. Och om det slutar att röra på sig, subventionera det.

Det ligger en hel del i det där. Senast i raden av exempel på denna skatteiver är Microsoft-grundaren Bill Gates som tycker att vi borde beskatta robotar. Jo, de rör onekligen på sig.

Tanken är att om robotarna tar över våra jobb så ska vi åtminstone få skattpengar från dem som en kompensation. En slags inkomstskatt på robotarbete.

Ett förslag om robotskatt var också uppe i EU-parlamentet nyligen, men röstades ner. Det är en tidsfråga innan diskussionen kommer till Sverige. Visserligen talas det mindre här än i Gates USA om jobb som försvinner. Men å andra sidan gillar vi ju skatter.

Sverige har i dag världens högsta marginalskatter på arbete. Det är alltså det land i världen där det lönar sig minst att jobba en extra timme för den med högre inkomster. Det minskar intresset för att göra just detta.

Jacob Lundberg, chefekonom på tankesmedjan Timbro har till och med visat att ett avskaffande av värnskatten, som bidrar till att driva upp marginalskatterna, skulle vara en ren vinst för statskassan.

I grunden är det enkelt. Vi beskattar alkohol och tobak för att det får människor att dricka mindre alkohol och röka mindre. Då är det knappast förvånande att skatter på arbete får liknande effekter.

Liksom en skatt på robotar. Nu kommer inte robotarna att välja att arbeta mindre. Men om de genom skatter görs dyrare att använda kommer den nya tekniken att utnyttjas mindre. Utvecklingen av nya mer användbara robotar kommer att gå långsammare.

För Gates är det en av fördelarna eftersom han menar att robotarna skapar arbetslöshet. Men även om jobb försvinner så skapas också nya jobb. Jämför med den framväxt av olika it-relaterade yrken som skett sedan Gates grundade sitt Microsoft. Vi ska vara glada att inte någon på den tiden föreslog straffskatt på datorer.

Historiskt sett har arbetssparande maskiner av olika slag inneburit en vinst för samhället som helhet. De som hävdar att robotar utgör ett avgörande undantag från detta har fortfarande bevisbördan på sin sida. Dessutom finns ju ett enkelt sätt att göra mänskligt arbete mer konkurrenskraftigt i stället för att införa en skatt på robotar. Sänk skatten på arbete.

Krönika

Maria Eriksson