M vill lösa migrationsknuten

Både de rödgröna och Alliansen är internt oeniga i migrationsfrågan. Moderaterna vill därför ha en blocköverskridande uppgörelse. SNB sökte upp partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell för att få veta mer om initiativet.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M).

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M).

Foto: Fredrik Wennerlund

Politik2018-05-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hur tänker sig Moderaterna att uppgörelsen ska se ut?

– Vi har sagt att vi vill ha ett långsiktigt svar på migrationspolitiken i Sverige. Området är styvmoderligt behandlat, det finns en ryckighet i det. Nu krävs en långsiktig kurs som håller över flera år. Det är för att enskilda som söker asyl i Sverige ska veta vad som gäller. Mot den bakgrunden behöver man göra ett handslag över blockgränsen, främst mellan de två regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna.

Hur fast och detaljerad bör den vara?

– Det är klart att det är svårt att i detalj slå fast allting. Det viktiga är att man enas om ett par principer och områden som är viktiga. Till exempel frågar många efter en siffra på hur många invandrare vi kan ha. Vi tycker det är självklart att Sverige ska hjälpa till, men flyktingmottagandet måste påverkas av hur integrationen fungerar. Det är därför vi har uppfattningen om en stram migrationspolitik, för att vi har integrationsproblem. Men detta bör prövas löpande.

Hur ser utsikterna ut i nuläget för en uppgörelse?

– Vi tycker att vi har sträckt ut en hand och sagt att vi skulle vilja inleda sådana här diskussioner redan innan valet. Vi vill ju ha med Alliansen, men vi säger att de två största partierna har ett särskilt ansvar för detta. Och vi får lite olika bud från statsminister Stefan Löfven (S) om hur han ser på detta.

Kan ni lita på Socialdemokraterna?

– Det är en bra fråga. Jag tror ju att gymnasielagen inte var något som Löfven önskade sig. Men det visar vad som händer när Miljöpartiet ställer ultimatum. Det är klart att S har uppförsbacke i frågan, men det förändrar inte att en uppgörelse vore bra.

Vilka möjligheter har övriga partier att påverka uppgörelsen?

– Vill man att andra ska vara med måste de också ha något att säga till om. Men vissa väljer ju att inte vara med. Med M och S som bas inser de andra i vilken riktning det kommer att gå. Men vi vill börja i den breda tratten och ha en parlamentarisk utredning. När den är klar kan man se mer på förhandlingsbiten.

Hur länge ska den gälla?

– Vi vill ha en permanent lagstiftning. Men saker och ting kan förändras i omvärlden. Vi måste följa vad som händer i närområdet. Men det är mer att finslipa detaljerna.

Vilka krav vill M ha med till varje pris?

– En förhandling måste ju vara ett givande och ett tagande. Men en skärpning är viktig för oss. Försörjningskrav vid anhöriginvandring, till exempel. Krav på att kunna svenska för medborgarskap. Vi bygger på premissen att S är beredd att gå i den här riktningen. En återgång till den gamla migrationspolitiken finns inte på kartan för M. Vi är övertygade att Sverige behöver en stram flyktingpolitik under många år framöver.

Opinionsintervju | Johan Forssell