(m) i landstinget delar ledarskap?
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I det läget har Hans Swedell överraskande föreslagit Bo Hultin att de ska dela på gruppledarskapet. Utan att kunna vara särskilt konkret på hur det ska gå till. Två ledare för en grupp som är delad mitt itu låter som ett mycket riskfyllt projekt som i praktiken kan ge två grupper inom samma parti som agerar olika.
"Två vinnare i stället för två förlorare"
"Jag vill slippa använda lotten och försöker finna en lösning som ger två vinnare i stället för två förlorare", sa Hans Swedell till mig i går. Han hade då e-mejlat över förslaget om en delning till Bo Hultin inför det avgörandet mötet i morgon.
"Vi får diskutera det förslaget liksom andra. Vi för ju löpande samtal med varandra", säger Bo Hultin som inte vill kommentera det vidare.
Samtidigt är Hans Swedell kritisk till hur gruppledarna ersätts och menar att det missgynnar den som bor i inlandet i och med att man utgår ifrån Luleå som tjänsteställe. Därför utgår ingen särskild rese- eller logiersättning från landstinget till den som kommer exempelvis från Kiruna, vilket onekligen är ett märkligt förhållande.
Speciellt om man jämför situationen för riksdagsledamöterna.
Monica Carlsson (v) betalar bostad och resor
"Jag hyr en lägenhet privat i Luleå och betalar resorna förutom de avdrag man får göra", säger också vänsterpartiets Monica Carlsson, även hon från Kiruna.
"Det kostar mer för mig att vara landstingsråd än när jag var lärare", tycker hon.
"Med det här ersättningsmodellen blir det också svårt för andra än kustbor att vara gruppledare."
Den som ska representera hela länet borde naturligtvis också ha rimlig ersättning från landstinget. Det kan ju inte vara så att hemorten blir avgörande för om politiker av ekonomiska skäl kan kandidera till olika uppdrag.
Men även Hans Swedell har synpunkter på ersättningen när han föreslår att gruppledarskapet ska delas. Det är ekonomiskt betungande att själv stå för en stor del av kostnaderna för resor och boende i Luleå. Och för Bo Hultin i Boden vore det lättare att ta en del uppdrag.
De här frågorna vore det vettigt att snabbt se över och försöka göra en rimlig anpassning till vad som gäller i riksdagen.
Framgångsrikt tycker Ögren efter manglingen
Annars räddas de landstingsråden Monica Carlson (v) och Agneta Granström (mp kvar. Och trots att både vänsterpartiet och miljöpartiet backade i landstingsvalet talar landstingsrådet Kent Ögren (s) om ett framgångsrikt samarbete.
Ja, framgången bestod förstås i att sossarna effektivt körde de båda stödpartierna varv efter varv i mangeln. Miljöpartiet räddades med nöd och näppe och kvar med ynka 0,06 procents marginal vid den slutliga röstsammanräkningen efter att ha hamnat under spärren vid valnattens. Drygt 1.200 färre röster gav "framgången" miljöpartiet.
Och vänsterpartiet tappade 6.500 röster. Vilken framgång!
Samarbetet passar Ögren som handsken
Miljöpartiet förlorade därmed ett av tre mandat och vänsterpartiet två av åtta medan socialdemokraterna vann fyra. Tänk vad glada och belåtna miljöpartister och vänsterpartister ska vara! Ja, då tänker jag förstås inte bara på de båda onödiga landstingsråden som säkert är överlyckliga över att ha fått behålla de platser som de verkade bortröstade från under valnatten. Låt vara att de nu får lite sämre betalt eftersom de inte längre representerar så värst många väljare.
Men landstingsrådet Kent Ögren ler och är belåten. Samarbetet passar honom som handsken. Sossarna har köpt stödpartiernas gruppledare med onödiga jobb och de tackar genom att fortsätta det samarbete som bit för bit maler ner de båda partierna.