Regeringen vill att det ska bli svårare för underrättelsetjänst och polis att komma åt lagrade uppgifter om elektronisk trafik. Operatörernas så kallade lagringsskyldighet ska bli mindre. Bakgrunden är att EU-domstolen underkänt de nuvarande svenska reglerna, som domstolen menade stred mot rätten till integritet för privatpersoner.
Säpo varnar dock för att de nya reglerna försämrar möjligheterna att förhindra och utreda brott ”avsevärt”. I ett särskilt yttrande argumenterar Säpos experter pedagogiskt om varför myndigheten är beroende av lagrade data för att kunna skydda medborgarna mot till exempel terrorism.
Informationen de brottsförebyggande myndigheterna kan få ut från lagrade data handlar om vem som kommunicerat med vem, var och när. Däremot lagras inte själva innehållet i kommunikationen eller hur till exempel en viss mobiltelefon rört sig.
Behovet att ha tillgång till flera källor av information har ökat i takt med att organiserad brottslighet och terrorister blivit duktigare på att undvika sambandskanaler som kan avlyssnas. Med de nya reglerna skulle inte bara tiden uppgifter lagras bli kortare. Genom att ta bort samtal som styrs från fasta till mobila nummer från lagringsskyldigheten skulle brottslingar få tillgång till säkra kanaler.
Det är svårt att tänka sig sämre tajming för lagstiftaren att försämra Säpos möjligheter att spana efter terrorister, och samtidigt göra det enklare för ljusskygga individer att kommunicera utan risk för upptäckt. Precis som andra underrättelsetjänster i Europa pressas Säpo både av terrorism och en mer aktiv stormakt i öster.
Experter varnar för vad återvändande terrorresenärer kan ställa till med nu när IS sista fästen faller i Mellanöstern. Tack vare hårt arbete och fungerande samarbete över gränserna lyckas de europeiska rättsstaterna i dag stoppa många terrordåd innan de utförs. Men kampen mot terrorism behöver starkare muskler, inte svagare. Enligt Säpo har den typ av datalagring som nu ska förbjudas använts just för att upptäcka att IS-återvändare bygger upp nätverk. I en intervju med TT kallar Säpochefen Anders Thornberg regelskärpningen för en katastrof.
Riksdag och regering borde göra ett omtag på frågan om datalagring. Enligt Säpo kan EU-domstolens bedömning av lagstiftningen redan från början ha byggt på en felaktig förståelse av regelverken. Sverige borde också kunna anföra att här finns starka islamistiska grupper och en relativt stor andel IS-återvändare. Att dessa kan hållas under kontroll är viktigt inte bara för svenska medborgare, utan också för hela Europa. Nu är fel tid att sätta ögonbindel på Säpo.