På fredagsmorgonen avgav Stefan Löfven regeringsförklaringen. Trots att Alliansregeringen överlämnade ett land som hyllas internationellt för sin goda ekonomi och minskande sociala klyftor, inledde Löfven sitt tal med att meddela att Sverige är i ett ytterst allvarligt läge. Löfvens exempel var att skolresultaten rasar, arbetslösheten är skyhög och klyftorna växer.
Men det är inget att vara orolig för: Statsministern förklarade att en ny regering står redo att axla uppgiften att få bukt med Sveriges svåra situation. Det är jobben som är den viktigaste frågan för Sverige, ett tydligt sysselsättningsmål ska styra den ekonomiska politiken. Med framtidsreformer och ett gemensamt ansvar ska Sverige moderniseras och socialiseras.
Fler bostäder, vägslitageavgift och mindre barngrupper ska skapa ”framtidstro i en tid då Sverige behöver det som mest.” För att ta vara på den kraft och kompetens som finns i Sverige låter den nya regeringen dels återanvända en hel del av Alliansens framgångsrika politik men byter namn på den, dels införa nya projekt som exempelvis tvångsskola till 18 års ålder, tvångsfördelning av föräldraledigheten och kvotering i bolagsstyrelser.
Vad gäller skolpolitiken ska fler utbildningsplatser skapas och kraven sänkas. Genom detta ska kvaliteten i undervisningen mirakulöst höjas. Sverige ska även bli en globalt framstående forskningsnation. Anslagen ska dock baseras på kön.
Löfven sade att landets största styrka ska komma av att Sverige förmår vara bäst på den globala marknaden och att landet ska bli en ledande och inspirerande kraft i världen. Regeringen ska dessutom lyckas med detta utan både handelsminister och dedikerad migrationsminister. Kanske är det tänkt att innovationsrådet som statsministern ska leda får täcka det området också?
Föraktet mot företagare i välfärdssektorn var påtagligt i Löfvens tal. Löfven nämnde inte heller andra typer av företagare i särskilt positiva ordalag trots att de står för just jobb och förnyelse.
Det socialistiska idéarvet märks tydligt och kommer att påverka alla. I motsats till vad Löfven säger kommer slöseripolitiken att försämra för Sverige. För företagare som anställer och dem som vill anställas, för dem som själva vill välja och för dem som vill köra bil där det inte finns kollektivtrafik.
Löfven upplyste talmannen om att han har det som behövs för att samla Sverige. Det är oklart vad han syftade på efter en regeringsförklaring som innehöll oväntat mycket käbbel, ofinansierade löften och tomma, men fina, ord.
Lyckligtvis är regeringsförklaringen denna gång blott ett förhandlingsunderlag.