Liberalerna: Flytta fram era positioner

Partiledningens förslag om slopad automatisk tvåtredjedelsfrigivningen är rimligt och borde vara en självklar ordning. Den utdömda strafftiden ska gälla i regel, och bara tummas på i särskilda fall.

Jan Björklund. Kavlar upp ärmarna.

Jan Björklund. Kavlar upp ärmarna.

Foto: Peter Krüger/TT

Politik2017-11-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Med ett relativt kort anförande inledde partiledare Jan Björklund Liberalernas landsmöte i Västerås. Det var ett tal utan egentliga kanoner eller bevingade fraser, vilket också är symboliskt för stiltjen i väljaropinionen. I den senaste undersökningen av Inizio (16/11) låg dock partiet under riksdagsspärren med 3,3 procent, vilket ger anledning att jobba extra hårt. Det är dags att kavla upp ärmarna, vilket Björklund avslutade sitt tal med.

Det blir ett landsmöte utan partiledarstrid mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, efter att den senare helt lämnat politiken. Nu återstår alltså sakfrågorna att strida om för deltagarna i Västerås. Den mest brännande frågan väntas på förhand vara religiösa friskolor, och huruvida de ska förbjudas helt eller om bara nyetableringar ska stoppas. I den frågan har Björklund själv ändrat sin åsikt och står nu för ett totalförbud.

Även om religion i skolan onekligen kommer att vara ett hett debatterat område finns även ett lovande förslag inom rättspolitiken. Partiledningen föreslår i en motion att den automatiska tvåtredjedelsfrigivningen ska slopas. I dag gäller att den dömde släpps ut på villkorlig frigivning efter två år, om personen dömts till tre års fängelse. Liberalernas partiledning vill att tidigare frigivning bara ska vara aktuellt om den dömde förtjänat det genom gott uppförande, i stället för att som i dag bara behöva låta bli att uppföra sig illa.

Förslaget är rimligt och borde vara en självklar ordning. Den utdömda strafftiden ska gälla i regel, och bara tummas på i särskilda fall. Detta ger den dömde incitament att uppföra sig väl i fängelset och visa att man inte ämnar begå några nya brott. En nackdel blir dock att möjligheten att ställa krav på uppförande under villkorlig frigivning försvinner för de allra flesta. Den nackdelen bör Liberalerna vara medveten om under landsmötet, även om fördelarna med slopad tvåtredjedelsfrigivning väger tyngre.

Det är sådana frågor som skulle kunna förbättra Liberalernas möjligheter inför valet 2018. Partiet måste visa att det bryr sig om annat än skolfrågorna. Att bli ännu smalare och specialisera sig på att driva ut religion ur skolorna torde inte räcka för att fånga mer än en mindre grupp väljares intresse. De många motionerna på temat, bland annat slöjförbud i skolan och förbud mot religiösa symboler, tyder dock på att Liberalerna har valt sin nisch för 2018.

Tre dagars landsmöte kan göra stor skillnad för ett parti. Det återstår att se om ärmarna faktiskt kavlas upp, och vad Liberalerna i så fall har gömt i dem.

Ledare