Liberaler och konservativa – bĂ„da behövs

Liberaler och konservativa Àr tillsammans större Àn socialdemokrater, socialister och gröna. Den konservativa gruppen Àr nyckeln till makten.

Gösta Bohman. FÄngade in den breda borgerligheten.

Gösta Bohman. FÄngade in den breda borgerligheten.

Foto:

Politik2015-05-16 05:00
Detta Àr en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett Àr oberoende moderat.

Svensk vÀljaropinion har förflyttats kraftigt. För bara nÄgra Är sedan var det otÀnkbart att ett nytt parti, Sverigedemokraterna, skulle vara tredje största i allmÀnna val och opinionsundersökningar. Dagens samhÀlle (13/5) skriver varnande om opinionsrörelsen och pekar pÄ att Sverigedemokraterna kan bli största parti om cirka tvÄ Är.

Det Àr en missuppfattning att det enbart skulle krÀvas att till exempel Moderaterna skaffar en migrationspolitik som inte bygger pÄ önsketÀnkande om att resurser och insatser rÀcker. Det grundlÀggande problemet Àr att de stora borgerliga partierna successivt har slÀppt taget om de konservativa vÀljarna. De har lÀmnats vind för vÄg i from förhoppning att de ÀndÄ ska rösta rÀtt.

Det hade de kanske gjort om partierna samtidigt hade uppmÀrksammat de frÄgestÀllningar och vÀrderingar som dessa vÀljare har. I nÀrtid handlar det om att till exempel försvaret, rÀttssystemet, familjepolitiken, kvotering, kultur, arbete men ocksÄ frÄgor om migration och medborgarskap. Hos denna grupp vÀljare lever Ànnu klassiska borgerliga ideal om att man ska arbeta, sköta sig, lÀsa goda böcker, att Sverige Àr vÀrt att försvara och att polisen ska lösa alla brott, inte bara de i ropet. Man upprörs vidare nÀr grova brottslingar fort slÀpps ur fÀngelset och man tycker att medborgarskap Àr nÄgot mer Àn en biljett till de sociala systemen. Inom borgerligheten finns en tendens att stöta bort denna grupp. Den passar inte in i det postmoderna samhÀllet dÀr företrÀdarna synes vilja verka och vinna val.

Dilemmat Àr att den konservativa gruppen Àr nyckeln till makten. NÀr Demoskop undersökt vÀljarnas ideologiska hemvist sÄ bestÄr fÀltet av 31 procent liberaler och socialliberaler, 26 procent socialdemokrater, 14 procent konservativa, 9 socialister, 8 gröna och slutligen 6 procent nationalister. Nu kan detta inte exakt översÀttas i partitillhörighet, partierna skÀr genom flera grupper. Men huvudinriktningen Àr ÀndÄ klar: liberaler och konservativa tillsammans Àr större Àn socialdemokrater, socialister och gröna.

Klarar borgerligheten att fortsÀtta förena sina tvÄ huvudideologier och dessutom fÄnga in borgerliga gröna och demokratiska nationalister sÄ borde saken vara klar. Men det krÀver att man verkligen vill. För Moderaternas vidkommande Àr grunden för partiets moderna storhetstid och sjÀlvbild lagd av Gösta Bohman. Han kunde kombinera de tvÄ ideologierna och förmÄdde dÀrmed fÄnga in den breda borgerligheten. I valet 1979 kom partiet under Bohmans ledning över 20 procent för första gÄngen sedan 1932.

Om det ska bli en borgerlig regering efter nÀsta val, 2018 eller tidigare, mÄste den samlade borgerligheten hitta sina rötter och inte stöta bort de vÀljare den borde ha som i en liten ask.

Ledare