Levandehåll arvet från reformationen

Synen att varje människa har en egen kallelse och uppgift, och att gott arbete också är ett sätt att hedra Gud, uppvärderade människornas dagliga slit.

Luther 1517. Panoramakonst av Yadegar Asisi i Wittenberg.

Luther 1517. Panoramakonst av Yadegar Asisi i Wittenberg.

Foto: Jens Meyer

Politik2016-10-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den sista oktober besöker påve Franciskus Lund. Tillsammans med präster från det Lutherska världssamfundet ska minnet av reformationen, som påbörjades för 500 år sedan, högtidlighållas.

Sverige är präglat av Martin Luthers tankar. En förståelse för protestantismens påverkan på samhället är viktig för att förstå centrala kulturella uppfattningar om människans roll i samhället. Och omvänt, att glömma det förflutna hindrar förståelsen av nuet.

Munken Luther protesterade mot den utbredda handeln med avlatsbrev. Med hjälp av dem kunde människor köpa en plats i himmelen för sig och sina anhöriga. Hans 95 teser som spikades upp på kyrkporten i tyska Wittenberg ifrågasatte avlatsbreven och påvens ställning, och utgjorde startskottet för reformationen.

1527 beslutade riksdagen i Västerås att kyrkan i Sverige skulle bryta med den katolska kyrkan i Rom för att i stället följa i reformationens spår.

Luther satte varje människa i direktkontakt med Gud. Ingen påve eller präst behövdes där emellan. Luthers princip om ”sola scriptura” (skriften allena), att bibeln är suverän i sin egen klarhet, myndigförklarade människorna på ett helt nytt sätt.

Synen att varje människa har en egen kallelse och uppgift, och att gott arbete också är ett sätt att hedra Gud, uppvärderade människornas dagliga slit.

Spridningen av Luthers lilla katekes ökade läskunnigheten i Sverige. Att kyrkan uppmanade fattiga bönder att studera och ta del av det teologiska samtalet ledde till en kunskapsrevolution som sträckte sig utanför kristendomen.

I förordet till den svenska översättningen av lilla katekesen från 2011 skriver före detta biskop Carl Axel Aurelius att protokoll från sockenstämmor på 1700-talet visar att människor kunde argumentera för sin sak både i tal och skrift. Detta långt innan Sverige fick ett allmänt skolväsende.

Det är ett arv värt att hålla levande. Bildning för alla människor, oavsett bakgrund, behövs för en fungerande demokrati.

Reformationen innebar också framgångar för kvinnans ställning i samhället. Alla människor är lika mycket syndare av naturen, och endast frälsningen kan hjälpa dem. Hustruns ställning uppvärderades genom att hon fick ett tydligt mandat att själv ta till sig evangeliet och överföra tron till barn och tjänstefolk, och mycket senare i rollen som lärare, präst och diakon.

Individens frigörelse och egna ansvar för livet blev centralt för vår samhällsutveckling. Många ledtrådar till vad som är svenska värderingar finns i Luthers arv. Vi har all anledning att fira och stå upp för dem, även i dag.